Болниците в София разкриват още легла, но искат Ремдесивир и компенсации

Свършват бързите антигенни тестове, алармираха директори на лечебни заведения и настояват за среща със здравния министър и управителя на НЗОК

200
болниците

Болниците в София ще увеличат COVID-леглата до 30 % от капацитета си, но поискаха по-големи доставки на Ремдесивир и компенсации за медиците по методиката от миналата година, а не по тази на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който оряза бонусите за първа линия. Това стана ясно след среща между началниците на големите лечебни заведения в столицата и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Болничните шефове не бяха доволни, че на срещата не присъстваха както министър Кацаров, така и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Те алармираха, че бързите антигенни тестове свършват и че не е редно изследванията за посещение в дискотеки и барове да са безплатни. Признаха още, че Ремдесивирът продължава да не достига, въпреки уверенията на Кацаров, че МЗ е осигурило всички необходими медикаменти.

„В момента получаваме по 30 флакона на седмица, при условие, че за един болен са нужни поне 6, по време на предишните пикове разполагахме с по 100 флакона на седмица“, разказаха пред Скенер.нюз директори. „Ясно е, че ще се наложи разкриването на допълнителни легла и че ще изпълним всяка заповед на д-р Пенчев, но са необходими и компенсации за труда на медиците“, казаха още болничните шефове. Те настояха и за по-строги мерки независимо от предизборната обстановка.

„Нашето очакване е в близките дни да нямаме никакво напрежение и натоварване относно броя на леглата. Лечебната мрежа е напрегната, но има готовност да поеме и този удар“, заяви пред журналисти директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Той добави, че ще се наложи пренасочване на персонал, заради високата заболеваемост и допълни, че „цифрите са малко плашещи, но свободни легла все още има“. По думите му засега не се предвижда спиране на плановия прием в София, а платформата, която следи свободните легла в болниците, ще се обновява не на 3 часа, а през по-кратък интервал, за да не се натоварват линейките на Спешна помощ.

„Вариантът за „зелен сертификат“ в болниците за момента не е обсъждан. На територията на София над 51% от медицинския персонал е ваксиниран и голяма част от тях са преболедували“, каза още д-р Пенчев.

СПОДЕЛИ