Медици от първа линия излизат на протест пред МЗ

Недоволството е заради неясна заповед на здравния министър Стойчо Кацаров за разпределението на допълнителните възнаграждения

583
протест

Медиците от първа линия излизат на протест, съобщиха организаторите от Синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“. Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна и COVID отделенията в болниците ще протестират пред здравното министерство, точно в 12:00 ч. в сряда.

Поводът за недоволството е свързан с издадена, според синдиката – неясна, заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, което водело до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на на някои от работещите на първа линия от тези бонуси. „Това създава масово недоволство и напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците“, посочват от НС „Защита“.

„Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент“, коментира служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който си позволи да ореже допълнителните пари за медиците, които се грижат за пациентите с короновирус.

СПОДЕЛИ