„Пирогов“ и „Св. Анна“ – препълнени, но Окръжна болница не връща пациенти

Най-критично е положението с реанимационните легла

198
препълнени

Две от най-големите столични лечебни заведения – „Пирогов“ и „Св. Анна“, са препълнени и вече няма свободни легла за пациенти с COVID-19, разликата обаче е, че Окръжна болница не връща хора, нуждаещи се от хоспитализация. Поне засега.

В „Св. Анна“ 33% от леглата са за пациенти с коронавирус, съобщи говорителят на лечебното заведение Антон Луков. От налични 160 COVID легла в болницата, в неделя приетите пациенти с коронавирус са били близо 180, като 16 от леглата са в реанимация.

„Повишеният брой пациенти се компенсира с увеличен брой легла“, уточни Луков и даде пример: „В стаи за трима души се слага четвърто легло. Това обаче води до изключително натоварване на персонала и не на последно място до влошен комфорт на самите пациенти.“ По думите му когато се изчерпат възможностите за легла, част от пациентите с COVID-19 остават да спят в Спешното отделение под лекарски контрол и с осигурен кислород.

В „Пирогов“ също всичките 207 легла са заети, съобщиха от спешния институт. Разходът на кислород в болницата е близо 9 тона за едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление. Толкова беше и в пика на предишните вълни, тогава обаче леглата бяха двойно повече и поне от „Пирогов“ нямаше случаи на върнати пациенти. Сега за два дни станаха известни два такива отказа за хоспитализация.

„Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на „Пирогов“, са потърсили помощ в тежко състояние“, посочват още от болницата. Запълненият капацитет на двете болници, които досега поемаха най-голямата тежест на вълните служебният здравен министър Стойчо Кацаров нарече „регионални неуредици“, а по думите му „единични“ били случаите на върнати пациенти.

Скенер.нюз научи, че СРЗИ и МЗ притискат някои от големите болници да разкрият допълнителни интензивни легла, но това би означавало те да затворят напълно „чистите“ си реанимаци. Което пък би довело до невъзможност за лечение на други пациенти в тежко състояние или след операции, или след инциденти, катастрофи и т.н. На този фон редица частни болници в София остават ненатоварени или пък приемат само по-леките случаи.

По-късно днес от МЗ съобщиха, че зам.-здравният министър д-р Тома Томов е провел работна среща с директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев по повод изнесените в публичното пространство данни за проблеми с настаняването на пациенти с COVID-19 в столични болници. Двамата са изразили пред д-р Томов безпокойството си от повишения брой на заболелите в София и натиска върху лечебните заведения.

„Д-р Пенчев и д-р Гелев увериха заместник-министъра на здравеопазването, че към настоящия момент в столицата има свободни легла за консервативно и интензивно лечение на хора с коронавирусна инфекция. Създадена е добра координация между СРЗИ и ЦСМП-София, така че да не се допуска забавяне при обслужване на пациенти с COVID-19. Ситуацията със свободните легла в София се следи непрекъснато, тъй като тя е динамична“, добавиха здравното ведомство.

Утре директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев събира директорите на столичните болници за подобряване на взаимодействието в системата.

СПОДЕЛИ