Проф. Николай Петров: Реанимациите приличат на бойно поле

Борим се до последно за всеки клиничен случай, независимо от това как ще приключи и въпреки неимоверните усилия, смъртността е висока, призна ръководителят на КАИЛ на ВМА

1427
Проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров, ръководител на КАИЛ на ВМА

В COVID-пандемията най-тежко натоварени са реаниматорите, защото тази категория пациенти се намират в тежко състояние, а липсата в световен мащаб на единен алгоритъм за лечение прави нещата още по-сериозни – изискват се много физически усилия и максимална концентрация на лекуващия реаниматор по отношение на индивидуалния подход при всеки пациент по простата причина, че нещата са изключително бързо променливи. Това заяви член-кореспондент проф. Николай Петров, ръководител на КАИЛ на ВМА и председател на Българско дружество по анестезиология и интензивно лечение по повод днешния празник на анестезиолозите.

По думите му лечението на тежко болните пациенти с COVID-19 е продължително и без ясен хоризонт. „Когато сме лекували пациенти от други заболявания, все се е минавало през един критичен период – един-два дни, седмица, но се излиза от него. Тук нещата са различни. Нашата реанимационна работа, най-общо казано, се състои в два етапа. Първият е „борба за живот”, т.е. да спасим живота. Вторият етап идва, след като основните жизнени показатели са стабилни. Тогава вече започваме да мислим какво качество ще можем да дадем на този човек – ще може ли да е в съзнание, да се движи, да се обслужва. При COVID-пациентите на интензивно лечение тези два периода са силно променени като съотношение. При тях „борбата за живот” продължава много – при някои седмици, при други дори и месеци. А възстановяването, ако се стигне до него, е много бавно, много трудно и много рядко пълно“, отбеляза проф. Петров.

Той и колегите му в реанимацията на ВМА са обединени от принципа да борят до последно за всеки клиничен случай, независимо от това как ще приключи. „И въпреки неимоверните усилия, смъртността е висока. Това от своя страна се отразява депресиращо за самите реаниматори“, призна проф. Петров и добави, че на места интензивните отделения приличат на бойно поле. „В повечето случаи тези COVID-пациенти са в тежко и рисково състояние, непозволяващо транспортирането им от една болница до друга, т.е. трябва да се справят с наличните ресурси по места“, описа сложната ситуация той.

„Допълнително, ние месечно правим по 2000 анестезии, само онзи ден имахме 120 операции, което е огромно натоварване“, каза още проф. Петров. Въпреки тежката работа, обаче, той отчита интерес към специалността. „При нас в момента има 9-10 специализанта и още шестима, които чакат. Имаме студенти – пети курс, които идват да доброволстват тук, за да ги харесаме и да могат и те някой ден да специализират във ВМА“, обясни началникът на реанимацията. Той е горд с колегите си и не пести похвали към тях. „Ние сме отбор, който няма равен на себе си. Едно от най-големите ми богатства е, че направих една много добре работеща структура – като един организъм, няма напрежение, а младоците, които са на по 25-35 години, са уникални, те ми пълнят душата. Всеки един от този отбор, където и да отиде, ще бъде най-добър“, убеден е проф. Петров.

„Искам да поздравя колегите си от цялата страна за устойчивостта и характера, които проявяват, за квалификацията, която показват, за това, че устояват в тази абсолютно объркана и непредсказуема ситуация. И да подчертая, че те трябва да имат самочувствие, защото те са гръбнакът на цялата битка, която се води в момента“, категоричен е проф. Николай Петров.

 

СПОДЕЛИ