Д-р Миндов: Пълен локдаун, ако искаме да оцелеем

Не трябва да си играем на мерки, мерчици и COVID зони, пациенти започнаха да умират в линейките, обяви шефът на столичните джипита

234
Миндов
Д-р Георги Миндов

Всичко трябва да спре, ако искаме да оживеем, заяви д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. „Не трябва да си играем на мерки, мерчици и COVID зони. София е тъмночервена и е нужен е пълен локдаун. В момента ситуацията пред кабинетите е трагична. От миналата седмица е стълпотворение от деца, възрастни, COVID болни. Пълно объркване на потоците, абсолютно никакъв ред, болните са от всички възрастови групи. Има наслагване на вирусна инфекция, която имитира COVID, неработещи COVID зони. Просто е кошмар в момента, изнемогваме“, каза лекарят пред БНТ.

По думите му в София заболеваемостта е над 600 на 100 000 души население, а легловата база в болниците е почти запълнена, отново обикалят линейки в търсене на свободни места, има вече и починал в линейка пациент. „Не трябва да се допуска това, което се случи миналата есен и пролет. В момента вече сме минали пика от пролетта, категорично. „Пирогов“ няма свободни интензивни легла, ако не дай боже стане някоя катастрофа. Хората се самонасочват при нас, идват когато решат със симптоми на коронавирус, ние ставаме локални огнища, не се спазват часове и дистанция“, добави д-р Миндов.

Според него COVID зоните не работят, на пациентите се искат пари за антигенни тестове и рентген, няма нищо безплатно. „Аз лично не съм чул от пациент да е получил безплатни лекарства“, уточни общопрактикуващият лекар и допълни, че най-близката COVID зона до неговата практика работи до 15 часа и се обслужва само от един лекар.

По думите на д-р Миндов 28% от столичаните са напълно ваксинирани, 50% от лекарите са имунизирани срещу коронавирус, но при учителите процентът е 26. Ваксинираните над 65 г. са едва 18%. „В момента няма никакъв интерес към ваксинацията, мои пациенти питат само за трета доза“, каза специалистът. Според него тези, които са си взели фалшив сертификат, могат да си поставят бустерна доза, защото друг вариант за имунизация нямат. Медикът е категоричен, че неваксинираните трябва да поемат финансовата част от лечението си, тъй като съзнателно са отказали да се защитят от вируса. „Защото когато се разболеят и влязат в болница пътеката е 1400 лв, а за лечение на интензивно болен, тези пари изобщо не стигат“, обобщи д-р Георги Миндов.

СПОДЕЛИ