Кунчев със симптоми на коронавирус

Главният държавен здравен инспектор се е самоизолирал, а медици предупредиха, че пикът предстои - в момента е налице лавинообразно разпространение на COVID с непредвидим ход

239
Кунчев
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се е самоизолирал заради симптоми на коронавирусна инфекция. Това беше съобщено на пресконференция на здравните власти в БТА, посветена на ваксинопрофилактиката.

Припомняме, доц. Кунчев бе сред първите поставили си ваксина срещу COVID-19 у нас. Повече подробности за състоянието му не бяха предоставени, нито дали си е сложил и бустерна доза.

„Мисля, че никой разумен човек не се съмнява в ползата от ваксините, за да се предпазваме от инфекциозни заболявания“, каза по време на пресконференцията д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му както срещу COVID, така и срещу грип, единственото ефективно средство е ваксината. „Но няма кръстосано предпазване – ваксината срещу коронавирус да те предпазва и от грип. Ако се ваксинираме срещу COVID-19, няма да се предпазим от грип. Още повече, че имунитетът от РНК ваксината е насочен точно и само срещу спайк антигена на коронавируса. Затова, ако искаме да се предпазим срещу грипа, трябва да си сложим и противогрипна ваксина“, коментира д-р Цеков. Той добави, че изолирането е задължително и при двете инфекции.

Здравните експерти алармираха още, че лекарите са на предела на силите си,  болниците са препълнени, а имунизацията срещу COVID и грип ще ни предпази от усложнения и хоспитализация. И напомниха, че тази година има осигурени безплатни противогрипни ваксини за 230 000 пенсионери. Миналата година срещу грип са се имунизирали около 16 % от хората над 65 години, а общо в страната – 10 %, при изходно ниво година по-рано от 2 %.

„Заразените от COVID-19 ще продължат да се увеличават. Пикът на вълната тепърва предстои. Никой не може да каже докога ще продължи ръстът“, предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Освен на коронавируса се увеличава и разпространението на сезонните респираторни вируси.

По думите й Делта вариантът освен по-заразен, протича и много по-тежко. „Всички заразени предават заразата и се получава лавинообразно разпространение, което е с непредвидим ход“, уточни тя. Според нея съвсем скоро ще има затягане на мерките, тъй като средната заболеваемост вече е 418.36 спрямо 404.84 през вчерашния ден.

На този фон лични лекари сигнализират, че COVID зоните не функционират нормално. „За момента поне аз не знам някой да работи и да изписва лекарства с намаление. Може би има такива, но аз не съм попаднала на такава COVID зона, не мога да кажа, че въобще няма такива. Просто мои пациенти не са попаднали на място, където да им се изписват лекарствата с намаление“, коментира д-р Гергана Николова от Пета градска болница. Към нея се стича върволица от пациенти и причината е не само повишената заболеваемост, но и заради проблемите с безплатно предписване на лекарства в COVID зоните.

СПОДЕЛИ