Частичен локдаун в тъмночервените области

В Перник, Видин и Сливен учениците ще редуват дистанционно с присъствено обучение, затварят фитнеси и галерии, забраняват се сватби и кръщенета

144
локдаун
По-строги мерки въвеждат от днес в Перник, Видин и Сливен

В частичен локдаун от днес влизат още три области в страната, които попаднаха в тъмночервената зона със заболяемост от над 500 на 100 000 души. Това са Перник, Видин и Сливен, а по-строги ограничения вече действат в Габрово и Монтана.

В Перник заболеваемостта достигна ниво 604 на 100 000 души през последните две седмици, като според местния щаб за борба с коронавируса това се дължи на масовото неспазване на действащите досега мерки. Затова от 11 до 24 октомври се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, спортни и фитнес зали. Ресторантите ще работят до 22.00 часа с 50 % от капацитета си. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да се провеждат при 30 % заетост на помещенията.

Преустановяват се посещенията на музеи и галерии, провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, и др. обществени мероприятия в присъствена форма, както и групови туристически пътувания с обществен транспорт. Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия и на масови спортни събития – на закрито и на открито, както и на масови събития от частен характер.

Прекратяват се плановите операции и свижданията в лечебните заведения, а част от учениците преминават към онлайн обучение на ротационен принцип. От 11 до 15 октомври дистанционно ще се учат 6, 9, 10 и 11 клас, а от 18 до 22 октомври – 7-и, 8-и и 12-и клас. Началният курс и пети клас ще участ присъствено и през двете седмици. Ротацията не се отнася за случаите, в които има само една паралелка от даден клас. Детските градини и ясли остават отворени. Езиковите и образователните центрове и занималните ще работят при посещаемост от 6 до 10 души и спазване на дистанция.

Допълнителни мерки се въвеждат и във Видинска област, където заболеваемостта също надхвърли 500 на 100 000 души. Търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не знаят как ще следят за спазването на ограничението. „Ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки“, обявиха от местния щаб.

С нови ограничения започва седмицата и Сливенска област, там разпространението на вируса достигна 532 на 100 000 души. До края на месеца се преустановяват масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове, езикови центрове, танцови, музикални и други школи. Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите.

Залите за фитнес и търговските обекти от типа мол ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания. Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар, но те ще са без публика. Преустановяват се и свижданията в болници и социални заведения.

Въвежда се и ротационно обучение за учениците, което ще продължи три седмици и ще обхване градовете Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Следващите две седмици от вкъщи ще учат учениците от 5, 6, 9, 10 и 11 клас, а 7, 8 и 12 клас ще са присъствено. От 25-и до 29 октомври електронно ще учат 7, 8 и 12 клас, останалите ще са в клас. Децата от 1 до 4 клас включително ще продължат да учат изцяло присъствено.

Припомняме, по-рано частичен локдаун бе обявен в Габрово и Монтана. А по данни на Националния център по заразни и паразитни болести, към днешна дата средната заболеваемост от COVID-19 за страната е 400.03.

СПОДЕЛИ