Ген. Мутафчийски: ВМА подкрепя донорството не само на думи

Промени в организацията на дейността на болниците, свързани с донорството и трансплантациите на органи, обеща служебният здравен министър Стойчо Кацаров

732
ВМА
Всяка година във ВМА почитат донорите на органи като закачат имената им на "Дървото на живота"

„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска академия (ВМА), беше допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти на лечебното заведение, на които беше присаден нов черен дроб.

„14 години вече ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега. Подкрепяме не само на думи процеса на донорство и трансплантации. През последните две години ние сме инвестирали над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски по време на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството. „В този ден искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души. Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива в никакъв случай да се забравя. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи за извършването на тази дейност, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите“, отбеляза още началникът на ВМА. Той изказа признателност към екипите на ВВС, които са неизменна част от редица донорски ситуации, както и към представителите на най-голямата мотоорганизация Sofia Riders за подкрепата в кампаниите за насърчаване на донорството.

ВМА
Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски освен, че не пропуска да почете донорите, инвестира собствени средства на болниците в супермодерни операционни зали за трансплантации

„През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации, дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани. Най-голямата ми благодарност, разбира се, е към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, взеха правилното решение и дадоха шанс да бъдат спасени множество животи“, посочи ген. Мутафчийски.

Началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия проф. Никола Владов също благодари на екипите, които участват в трансплантацията и на близките на донорите. Той изрази увереност, че в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност.

„ВВС са въвлечени в този процес вече повече от 10 години. Полагаме всички усилия, за да осигурим необходимата бързина на изпълнението на процеса. поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд“, каза подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”.

ВМА
Червената легенда Джони Велинов със своите спасители

„14 години съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря на донорите, на семействата им. Обичам ви“, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който, както сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА и левскаря проф. Владов.

Промени в организацията на дейността на болниците, свързани с донорството на органи, обеща служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който обаче избра да не уважи събитието във ВМА, а вместо това засади рози в Розовата градина до НДК, с които се отдава почит на донорите на органи. „Вече са направени и нормативни промени, които няма да позволят пререждане в листите на чакащите“, увери той и си пожела двойно повече трансплантации догодина. Припомняме, от началото на 2021 г. реализираните донорски ситуации са 11. По думите му причините за малкия брой трансплантации не са финансови, нито законови, а организационни, тъй като най-големите болници у нас години наред не са подали и по един донор.

СПОДЕЛИ