Доказаха добър ефект от схема с противгрипна ваксина плюс бустерна доза срещу COVID

Проучването е на Sanofi и е направено с четиривалентна ваксина за грип Fluzone, последвана от усилваща доза Moderna

240
ваксина

Френската фармацевтична компания Sanofi съобщи, че разполага с доказано положителни резултати от първото проучване на ваксинационна схема, включваща високодозова грипна ваксина и бустер от иРНК ваксина срещу COVID-19.

От Sanofi обявиха, че междинните резултати от проучването, проведено в САЩ, са многообещаващи. В него са били приложени високодозова четиривалентна противогрипна ваксина Fluzone, последвана от усилваща доза с COVID ваксината на Moderna. Участниците във фаза 2 са били 300 души над 65-годишна възраст, разделени в три групи – получили само противогрипна ваксина, само ваксина срещу коронавирус и група, в която доброволците са инжектирани и с двата препарата, при това едновременно.

Изводът на екипа e, че ваксините имат сходни реакции на имуногенност и сходен профил на безопасност и поносимост. „Тези положителни резултати биха могли да улеснят провеждането на кампании за повишаване на ваксинацията срещу грип в Северното полукълбо и COVID-19, особено при високорискови групи“, коментира д-р Майкъл Грийнбърг, медицински директор в Sanofi.

Припомняме, у нас от средата на този месец личните лекари ще разполагат с 230 000 противогрипни ваксини, които ще са абсолютно безплатни за хората над 65 години, а България е една от малкото страни, в които препаратът срещу COVID на Moderna се прилага и като трета доза. Българските здравни власти препоръчват интервал от 14 дни между имунизация против грип и коронавирус.

СПОДЕЛИ