Представят прототипа на българската ваксина срещу COVID

Става въпрос за имунизация от ново поколение, стремили сме се да е по-универсална и абсолютно безвредна, хвали се проф. Андрей Чербанов

212
ваксина
Проф. Андрей Чорбанов

Официалното представяне на прототипа на българската ваксина срещу COVID-19 се очаква да бъде днес. Презентацията ще е онлайн и трябва да се състои по време на 15-ия световен конгрес по ваксинология. Ваксината ще бъде представена от проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Форумът ще премине под надслов: „Борба със заплахата от COVID-19“ и е организиран от списание VaccineVaccine.

Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, коментира проф. Чорбанов и посочи, че екипът му е разработвал два прототипа. Този, който ще бъде представен, е финансиран от института „Пастьор“. Припомняме, ученият смени БАН с депутатско място като част от групата на ИТН и често се изказва като антиваксър, а не като ръководител на екип, разработващ ваксини. Самият той отказа да се имунизира под предлог, че е преболедувал, но след това се озова в болница с тежък COVID.

Още през април миналата година проф. Чорбанов обясни, че българският прототип е „абсолютно нестандартен като идея“. Използват се вирусни компоненти, които да бъдат в позиции във вируса, без да се променят във времето, тъй като не са подложени на мутагенен натиск. По думите му ваксината няма да носи никакъв риск за хората, тъй като не съдържа генетична информация, която може да причини заболяване или инфектиране. „Става въпрос за имунизация от ново поколение, като има вариант и да се впръсква, вместо да се инжектира и не е нито РНК, нито векторна“, уточни професорът.

От представянето на прототипа до пускането в употреба обаче трябва да бъде изминат дълъг път. Ако българският продукт бъде одобрен, трябва да се проведат клинични изпитвания, които могат да бъдат осъществени от голяма фармацевтична компания, коментира преди дни пред БНР и проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. Тя уточни, че проф. Чорбанов ще представи инвитро тестове, проведени в лабораторни условия.

„Засега нямаме истинска ваксина, която да може да се тества, особено на различни групи хора, защото с това трябва да се заеме фармацевтична компания“, посочи тя. По думите на Чорбанов пък към българския продукт са проявили интерес компании от Франция и Китай, които биха могли да финансират производството му.

СПОДЕЛИ