41-годишен мъж получи нов черен дроб във ВМА

Донорът е мъж на 54 години от Стара Загора, изпаднал в мозъчна смърт, бъбреците му ще бъдат присадени днес в болница "Лозенец"

954
ВМА
Проф. Никола Владов с поредна успешна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета за 2021 година. Реципиентът е 41-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробна недостатъчност, а донорът – мъж на 54 години от Стара Загора, изпаднал в мозъчна смърт. „Трансплантацията продължи 5 часа. В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен“, обясни проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. „Благодарим и на колегите от болницата в Стара Загора за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите“, коментира още проф. Владов.

Днес се очаква бъбреците на донора да бъдат присадени на двама пациенти в болница „Лозенец“, за съжаление сърцето не е годно за трансплантация, научи Скенер.нюз. Това е десета донорска ситуация от началото на годината, като 22-ма са българите получили шанс за втори живот. В момента в лисата на чакащи са записани 1055 пациенти, най-много от тях се нуждаят от бъбрек, но най-спешна трансплантация очаква младо момче. 24-годишният Йордан живее с изкуствено сърце, но и то вече не му помага. В момента състоянието му се поддържа от лекарите в „Св. Екатерина“, които обмислят за първи път у нас да поставят второ изкуствено сърце докато се появи подходящ донор за Йордан.

СПОДЕЛИ