Кацаров се ваксинирал, за да пътува

Гордея се с всичко, което съм направил досега, казва служебният здравен министър и изрази готовност да остане на поста и в редовен кабинет, но при определени условия

243
Кацаров
Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров се е ваксинирал, за да може да пътува. Това признава самият той в интервю за в „24 часа“, уточнявайки, че нямало как да призовава хората да се имунизират, ако самият той не го е направил. И нескормно добавя, че се гордее с всичко, което е направил за 4-месечния си първи мандат, както и с действията си в началото на втория, включително и с всички уволнения в системата. „Ако се върна, пак бих го направил по същия начин“, заявява Кацаров и уточнява, че би приел да остане на поста и в редовен кабинет, ако има възможност да извърши правилните реформи. А те според него са демонополизиране на НЗОК, повишаване на качеството на услугите и то при намалени разходи, развитие на медицинския туризъм и приемане на тезата, че здравеопазването е стопанска дейност.

„Приходите от малките болници се пренасочиха към големите и това създава условия за злоупотреби и корупция, както и една от причините за лошото справяне с пандемията“, посочва още министърът. Той очертава и следващите си цели извън COVID кризата – специализантите да бъдат приети като пълноправни лекари и през следващата година да има повече направления за изследвания в извънболничната помощ.

Пред БНТ пък Кацаров заяви, че дори само ако възрастните хора над 60 години се ваксинират в по-голям процент, той е готов да отмени ограничителните мерки. И обеща на децата и родителите им присъственото обучение да продължи докато страната ни не влезе в тъмночервената зона и заболяемостта не се покачи над 500 на 100 000 души. В момента тя е под 300 на 100 000. А за провала на изпълнението на идеята му за COVID зони и безплатни лекарства служебният здравен министър обвини политиците и кметовете: „Има политическа намеса, опит да се саботира процесът. Очевидно е, че има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допускат общински ДКЦ-та да сключват договори за разкриване на COVID зони“.

СПОДЕЛИ