90 % смъртност в COVID реанимациите ни

В София само 13 напълно ваксинирани са били приети в болница, двама са починалите, отчете д-р Георги Миндов

188
смъртност

За ужасяваща смъртност от 90 % в COVID реанимациите, алармира шефът на личните лекари в София д-р Георги Миндов. „Половината от тях загиват още в първите 48 часа, само 10 на сто оцеляват“, добави той пред бтв. При предишните вълни смъртността в интензивните отделения беше по-ниска – 50 %, като 80 на сто от интубираните губиха битката с болестта.

Д-р Миндов коментира, че „Делта“ вариантът заразява и се разпространява много бързо и е по-агресивен. Освен това има и пик при децата под 1 година, а леглата в болниците за тях са малко.

„В същото време само 13 души със завършен ваксинационен цикъл са хоспитализирани за цяла София.  Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо“, каза още д-р Миндов.

Общопрактикуващият лекар призна, че рекламираните от здравното министерство COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят. По думите му реално в София работят една или две зони, в останалите липсва персонал. „Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. „Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна. Освен това всички безплатни лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“, обясни д-р Миндов и допълни: „За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани“.

 

 

СПОДЕЛИ