МЗ вкара нови данни в портала за коронавируса

Вече ще можем да следим на дневна база колко от ваксинираните са се заразили, постъпили в болница и починали

299
МЗ

За първи път днес Министерството на здравеопазването (МЗ) въведе нови данни в Единния информационен портал за коронавируса. Така вече ежедневно ще се публикува статистика за това колко ваксинирани са се заразили, колко са постъпили в болница и колко са починали от COVID-19.

Данните за днес показват, че от 1835 нови случая с положителен тест, 234 души или 12,35 % са със завършен имунизационен цикъл. От новопостъпилите 684-ма пациенти в болници в страната, само 59 или 8,63 % са ваксинирани, а от 99-те починали едва 6-ма или 6,06 % са напълно ваксинирани.

Дали статистиката е напълно достоверна, предвид многото сигнали за фалшиви сертификати за имунизация, няма как да се установи, но пробивите показват, че решението за трета доза е дори малко закъсняло, още повече, че засега бустерна игла ще получават само определени категории хора – възрастни над 65 години, медици, хора от социални домове, трансплантирани или други пациенти с нарушен имунитет, както и такива, които доказано не са образували антитела след първите две дози.

СПОДЕЛИ