Ген. Мутафчийски си постави трета доза

На този етап ваксините са единственият начин да се защитим от COVID-19, затова не се колебайте и повярвайте в науката, призова началникът на ВМА

213
Мутафчийски
Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски даде пример и си постави трета игла от ваксината на Pfizer

Първият българин с поставена трета доза ваксина срещу COVID-19 е началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.  Припомняме, вчера от здравното министерство обявиха, че ще разрешат бустерната доза от препарата на Pfizer, като на този етап медици, хора от социални домове, пенсионери над 65 години и имунокомпрометирани или трансплантирани пациенти ще могат да си я поставят, ако желаят и ако са минали поне 6 месеца от втората им доза.

„С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани“, подчерта ген. Мутафчийски. По думите му надеждата, с която посрещнахме 2021 година се e оправдала и ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване.

„Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”. Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се спечелим тази война!“, коментира още началникът на ВМА.

Примерът на проф. Мутафчийски бе последван от негови колеги, общо 11 медици, които също си поставиха допълнителна защита срещу COVID-19. По информация на Скенер.нюз най-вероятно от понеделник третата доза ще може да бъде вписвана в електронния регистър.

СПОДЕЛИ