ВИП-пациенти на Правителствена болница е можело да бъдат подслушвани

Бившият шеф на „Лозенец“ проф. Любомир Спасов е взел ДМС от 535 000 лева за година и 4 месеца, но не е извършвал нелегални трансплантации

237
Правителствена болница

Пациенти на Правителствена болница е можело да бъдат подслушвани, заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. По думите му евентуалните записи биха отивали в частната фирма, която е изградила системата за видеонаблюдение. Техниката била монтирана от фирма „Медилон“, която е един от големите доставчици на консумативи за българските болници и която е доставяла оборудване на завишени цени в „Лозенец“, например дозатор за сапун за 685 лева и мивка за 26 272 лева.

В своя публикация сайтът bird.bg съобщи, че камерите и микрофоните в стаите и кушетките в специалното отделение за висши държавни служители и ВИП-пациенти, известно като Първо вътрешно, били открити от новото ръководство на „Лозенец“ и описани в доклад до здравното министерство. Д-р Петров уточни, че в МЗ няма данни дали подслушвания са извършвани, като по случая е сезирана прокуратурата. Той увери, че мерки са взети и вече подслушване не е възможно.

Докладът е от 6 юли, но не беше оповестен публично от здравното ведомство, както беше сторено с извадки от одити и проверки в „Александровска“ и „Пирогов“. В него обаче няма нито ред за извършвани нелегални трансплантации или пренареждане на листите на чакащи за органи в полза на висши чиновници, както твърдеше служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Именно с тези мотиви беше уволнен проф. Любомир Спасов, който ръководи лечебното заведение 23 години. Новото ръководство не е констатирало и източване на НЗОК.

Но пък е намерило други нарушения – 29 служители са били на щат като мъртви души, без да работят, включително едно починало лице. Оказва се, че това са били преподаватели от СУ. Директорът проф. Спасов пък е получил 535 хиляди лева ДМС за последната година и 4 месеца, без да има подписан договор и без да му се полагат, се посочва още в доклада.

Скенер.нюз не успя да се свърже с проф. Спасов за коментар. Той не се е появявал публично от началото на месец юни, когато беше уволнен и досега не е отговорил на обвиненията.

СПОДЕЛИ