Балтията за Балтов вони на политическо уволнение без правни аргументи

Гнойно-септичният хирург Поромански ще пукне моралния цирей, ако осветли истинските аргументи за уволнението на хирурга, който прави 600 операции на година

Балтов

Вчера новият директор на „Пирогов“ проф. Иван Поромански уволни дисциплинарно предшественика си проф. Асен Балтов в първия му работен ден след ползване на болнични от спешния институт. Тази разправа понамирисва не, ами направо вони на политическо уволнение без правни аргументи.

Трудово-правната част на изпълнението е толкова дърварска, че обоснованото предположение за политическа поръчка тръгва бясно към сигурността за такава. Основанията за налагане на наказанието „дисциплинарно уволнение“ са хипотетично, макар и обтекаемо изброени в Кодекса на труда и трудно, до невъзможно, могат да се припишат на редовия ортопед Балтов, че и на бившия директор на „Пирогов“: кога не се яви на работа, кога извърши системни нарушения на дисциплината, дали злоупотреби с доверието на работодателя или „участва в хазартни игри с телекомуникационни средства на предприятието“.

Да, това са примерните хипотези и едва ли някой сериозно ще помисли, че от служебния си телефон проф. Балтов прави онлайн залагания на футболни мачове. Или проф. Поромански не хареса, че лекарят в Първа травматология в първия се работен ден след двумесечния си отпуск по болест направи само две, а не 22 операции? Колко гузен е Поромански личи от мазохистичното наглед предложение Балтов да съди директора на „Пирогов“ и той да го възстанови?! Което най-вероятно и ще стане, като дотогава гнойно-септичният хирург Поромански може и да е продумал какви са истинските мотиви и откъде е дошла поръчката, за да не носи сам този морален цирей, каквото е арогантно уволнение на практикуващ лекар.

Показателна е и реакцията по случая на Министерството на здравеопазването, сравнима с гузното озъртане на изпуснал газове в препълнен трамвай: абе то министерството няма отношение по тези въпроси, ама Поромански да ни каже за какво става дума поради големия обществен интерес. Като е рекло да се съобразява с обществения интерес, ведомството на Стойчо Кацаров да вземе да помисли дали 600 операции годишно на проф. Балтов са в обществен интерес, дали организацията на понеслия най-голям ковид удар „Пирогов“ е в обществен интерес, дали подкрепата от пациенти и колеги към Балтов е спонтанен израз на обществено признание. Най-сетне дали бе в обществен интерес служебният – ама много служебен – престой на Кацаров в това министерство.

За това обаче в следващите часове следва да помисли конструкторът на предстоящото служебно правителство президент Румен Радев. Като знаем, че Кацаров бе метафорично казано 13-ият му избор за здравен министър, да се огледа за компетентни лекари и мениджъри. Един от тях е без работа от вчера…

СПОДЕЛИ