Уволниха проф. Балтов от „Пирогов“

Ще съдя проф. Иван Поромански, който ми заяви, че не може да работи повече с мен, ако отида в друга болница, то тя ще е държавна, не знам дали ще вляза в политиката, каза бившият директор на спешния институт за Скенер.нюз

480
Балтов
След 21 години работа, проф. Асен Балтов беше уволнен от "Пирогов"

Новият директор на „Пирогов“ проф. Иван Поромански уволни изненадващо предшественика си проф. Асен Балтов от спешния институт. Днес сутринта проф. Балтов се е върнал от отпуска в Първа травматология, направил е две операции, след което е бил извикан в кабинета на директора и е разбрал, че го уволняват дисциплинарно. Официални мотиви няма, освен че новото ръководство на болницата не можело да работи с него.

„Уволнен! След 21 години работа в „Пирогов“, написа в профила си във фейсбук проф. Балтов. Новината разтърси социалните мрежи и предизвика стотици гневни коментари към министър Кацаров и президента Румен Радев. Припомняме, точно преди два месеца служебният здравен министър Стойчо Кацаров отстрани проф. Балтов от директорското място в спешния институт. Дни след това травматологът получи хипертонична криза и се наложи да стане пациент на болницата, която ръководеше.

„Политически уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политически уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислехме, че сме загърбили. Позорна история!“, коментира зам.-председателят на БЛС и бивш зам.-директор на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

„Уволнението на проф. Асен Балтов от “Пирогов” е нищо повече от една наказателна и арогантна политическа акция. Какво ви пречи един добър лекар да практикува професията си на мястото, където е дал 21 години от живота си?! Жалко, защото губят пациентите на “Пирогов”. Уволнението е опит за сплашване на всички, които открито заявяват политическите си възгледи. Посланието – не си ли от нашите, премахваме те.

Проф. Балтов не беше фен на служебния кабинет, но това няма нищо общо с лекарската професия, която упражнява! Нима в едно общество не е нормално хората да имат различни политически възгледи и да не се страхуват да ги изразяват публично?! “Борците” за демокрация целят само автокрация. Хорица с тоталитарен маниер и сталинистки похвати“, реагира и бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Пред Скенер.нюз проф. Балтов разказа, че не е подписал заповедта за уволнението си, тъй като днес му е бил първи работен ден и то като обикновен лекар ординатор и не е нарушил никакви вътрешни правила. „Директорът ми обясни единствено, че не може да работи с мен, но ми предложи да го съдя и да ме възстановят на работа“, уточни един от най-добрите травматолози у нас, намеквайки за политическа поръчка за „изчегъртването“ му. По думите на Балтов той ще направи именно това – ще съди проф. Поромански, като това ще е второ дело, след като заведе такова и след отстраняването му като шеф на „Пирогов“. „Все още не знам какво ще правя, има вече оферти от няколко частни болници, но моето желание е да работя в държавна структура“, коментира още проф. Асен Балтов.

В последните дни името му се споменава като кандидат за президент или вицепрезидент на ГЕРБ, което той публично досега не е е коментирал. Пред Скенер.нюз проф. Балтов намекна, че може да влезе в политиката, но отрече от партията на Бойко Борисов да са водили разговори с него да се включи в предстоящата изборна кампания за държавен глава. „Засега не знам какво ще правя, освен че ще си почина малко“, заключи проф. Балтов.

Изплашени от обществената реакция от МЗ реагираха като ужилени, заявявайки, че те не знаят за случая и че трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. „Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански“, се казва още в прессъобщението на ведомството.

СПОДЕЛИ