МУ-София изобличи новия директор на „Александровска“ в лъжа

Най-старото и най-голямо медицинско висше учебно заведение в България предложи помощ за спасяването на болницата, не сме искали отнемане на университетския статут, заявява акад. Лъчезар Трайков в отворено писмо

363
МУ-София
Ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков и деканът на МФ проф. Димитър Буланов отговориха на нападките на директора на УМБАЛ "Александровска"

Новият директор на Александровска болница д-р Атанас Атанасов е излъгал, че ръководството на МУ-София е заплашило да отнеме университетския статут на лечебното заведение заради предстоящото орязване на легла и съкращение на медици. Това става ясно от отворено писмо на ректора акад. Лъчезар Трайков до президента Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев и министрите на здравеопазването и образованието Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков. Припомняме, на фейсбук страница на УМБАЛ „Александровска“ и в медийни публикации се появи информация, че акад. Трайков и деканът на МФ проф. Димитър Буланов (и двамата бивши директори на най-старата болница у нас) са „нахлули“ на заседанията на комисията, която изработва проект за преструктуриране на болницата и са поставили ултиматум тази реформа да не се осъществи, в противен случай „Александровска“ можело да загуби университетския си статут. Скенер.нюз напомня на д-р Атанасов, че този статут се дава от Министерството на здравеопазването, ако случайно не знае нормативната уредба в сектора. Ако обаче той закрие определени катедри, то МУ е в правото си да не сключи договор с болницата, тъй като практически студентите няма да има къде и от кого да се учат.

Новоназначеното от служебния здравен министър Стойчо Кацаров ръководство на „Александровска“ дори си позволи да качи на фейсбук страницата на болницата материал, в който се казва, че „вместо адекватност и съпричастност, както и подкрепа за оздравителната си програма от страна на акад. Лъчезар Трайков и проф. Димитър Буланов,  директорът на лечебното заведение д-р Атанасов и неговият екип срещнаха ултимативно противопоставяне и открито несъгласие с коментираните структурни промени и действия за оптимизиране на работните процеси в университетската болница, без да им бъде предложена друга алтернатива“. Качен е и линк към поредния поръчков материал във вестник, станал популярен напоследък с колажа „Мисия 21“.

Скенер.нюз публикува отвореното писмо на ръководството на МУ-София, подписано от ректора акад. Лъчезар Трайков, без редакторска намеса:

Информирам Ви, че на 13.09.2021г., след одобрение от Ректорско-декански съвет, ръководството на Медицински университет-София изпрати отворено писмо до президента на Република България, министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката, с покана за обща среща, на която  да споделим нашата съпричастност и визия за спасяването и оздравяването на УМБАЛ “Александровска” – гръбнака на обучението и научното развитие на Медицинския факултет, където се обучават 3700 бъдещи медици.

С това писмо искаме  да внесем и яснота по повод неверни твърдения, отправени в публичното пространство, към най-старото и най-голямо медицинско висше учебно заведение в България и неговите ръководители.

В свое писмо, изпратено до Министерство на образованието и науката и до Министерство на здравеопазването, директорът на УМБАЛ „Александровска“, д-р  Атанас Атанасов заявява, че ректорът,  академик Лъчезар Трайков  е обявил, че ще иска отмяна на статута на университетска болница в знак на несъгласие с предлаганите от новото ръководство промени.

Уважаеми колеги, в Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформи, които биха помогнали на “Александровска” да се изправи на крака в изключително тежък за медицинското съсловие и пациентите период на непозната зараза. Да, университетът, е силно загрижен за състоянието на УМБАЛ „Александровска“, защото сме загрижени за качеството на обучението на нашите студенти в най-голямата болница в България.  Да, тревожим се и за съдбата на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска”, защото с днешна дата това са 241 преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. Тази болница не е просто място за практическо обучение на бъдещите медицински специалисти, а е болница, с която  е свързана професионалната и лична съдба на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. Тя е тяхното  бъдеще като научни работници, тук са техните експертни контакти – накратко,  “Александровска” е тяхната Алма Матер. Поради това и МУ-София в продължение на години инвестира всяка година средно по 4 млн. лева за ремонти на учебни зали и закупуване на апаратура, която подпомага научната и образователна дейност, но и издига клиничния капацитет и престиж на болницата.

Точно защото сме съпричастни да се намерят бързо най-ефективните оздравителни мерки, но защото сме и убедени, че проблемите се решават с диалог, проведохме два разговора с директора на УМБАЛ „Александровска“, включително и на Ректорски съвет на 30.08.2021г., на който д-р Атанасов беше специално поканен. Отправихме предложения за обединяване на усилията ни в посока търсене на решение за спасяване на болницата, декларирахме готовност за подкрепа от страна на университета.

Д-р Атанасов, на свой ред, покани ръководството да присъства на заседанията на комисията, която изработва проект за преструктуриране на болницата. В резултат на тази покана, ректорът и деканът на Медицински факултет проф. Буланов, посетиха заедно заседанието на 07.09.2021г., а деканът посети сам и предходното заседание – на 01.09.2021г.

Ясно подчертаваме – на нито една от срещите и разговорите не е било обмисляна отмяна на университетския статут на болницата. Нито пък гласно подобна мярка е споделяна от ректора академик Трайков, или от друг от ръководителите на университета.

Медицинският университет категорично не участва в политически схеми, нито търси конфликти. Ние търсим решения. Нашата визия е да подпомогнем болницата, за да бъде оздравена ефективно. Без да се засяга качеството на образованието, което университетът предлага. Без  да се налага съкращаване на експерти – медици и преподаватели. С повторно преразглеждане на задълженията и с правилно приоритизиране на ценностите, които трябва да са в основата на управлението на болнично заведение от подобен ранг. Готови сме да подкрепим всяка идея, да споделим нашата визия, за да опазим „Александровска“ и като основна университетска структура, и като болнично заведение.

 

СПОДЕЛИ