Кацаров плаши нарушителите на мерките със затвор

Дали ще бъда част от следващото служебно правителство засяга мен и човекът, който ме назначава - президентът Румен Радев, заяви здравният министър

256
Кацаров
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обвини политици за собствения си провал с COVID зоните в поликлиниките

Наказателният кодекс бе променен миналата година и предвижда до 5 години затвор за нарушаване на противоепидемичните мерки. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Нова тв, като уточни, че не би искал да се стига до такива наказания и затова разчита на съзнанието на хората. По думите му, ако мерките не се спазват, това ще доведе до онлайн обучение на учениците например. „Вероятно трябва да заведем хората, които не спазват ограниченията, в някое интензивно отделение, за да видят какво причиняват на други българи, които берат душа“, предложи Кацаров.

А на въпрос защо той самият не спазва мерките, разхождайки се в Народното събрание без маска, каквито снимки разпространиха от ГЕРБ, министърът отговори: „Възможно е да са ме хванали без маска в парламента, но това не е повод да не се носят маски. Трябва да се носят, независимо от тази предизборна дъвка с мен“. Той прогнозира, че до няколко седмици ще има спад в броя на заразените.

Който се разболее от COVID-19, трябва да се обърне към най-близката COVID зона, стана ясно още от думите на Кацаров. „При необходимост лекарят ще изпише лекарства, пациентът отива в аптеката и си ги взима безплатно“, уточни здравният министър. Проверка в произволни такива зони в страната обаче показа, че системата засега не сработва, така както я представя Кацаров, тъй като към момента в повечето ДКЦ-та с COVID сектор се правят само бързи антигенни тестове и то след като пациентите са се сдобили с направления от личните си лекари, а след изследването отново са препращани към джипитата, които ги консултират по телефона. Безплатните лекарства (антибиотици, антиагреганти и кортикостероиди) пък все още не са факт. Има и разминаване между думите на Кацаров, че в поликлиниките ще се обслужват и неосигурени и становището на НЗОК, която има право да плаща лечението и лекарствата само на здравноосигурените.

„Дали ще бъда част от следващото служебно правителство засяга мен и човекът, който ме назначава – президентът Румен Радев. Не сме провели още такъв разговор“, коментира още Стойчо Кацаров. Според информация на Скенер.нюз обаче държавният глава вече е взел решение и то не е в полза на втори служебен мандат на Кацаров.

СПОДЕЛИ