„Александровска“ сама орязва 190 легла или 22 % от дейността си

Това е оздравителният план на директора д-р Атанас Атанасов, заместникът му д-р Петър Грибнев ще уволнява „лошите“ лекари, а медиците питат как ще намалеят разходите с по-малко приходи

Новият директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов реже 190 легла, което е 22 % от цялата леглова база на лечебното заведение. Това става ясно от проведения днес извънреден медицински съвет в болницата, със запис от който Скенер.нюз разполага. На него Атанасов представя оздравителния си план пред шефовете на клиники, според който всички структури ще трябва да орежат легла, правят се две сливания, разкрива се и една нова – по медицинска онкология, която по неясни причини ще е към една от хирургиите. Другата „иновация“ е сливането на три печеливши клиники – по нефрология, нефрология и трансплантации и по диализа в една – с неясен мотив и без възможност за териториалното им обединяване в една сграда.

Според Атанасов с тази стъпка ще се оптимизират разходите. Повечето от лекарите обаче заявяват, че не са съгласни с това твърдение, тъй като няма никаква логика да се откажеш сам от 22 % от леглата и на практика от дейността си, тъй като това ще доведе до по-малко оборот и съответно по-малко приходи. В същото време дали в една клиника ще има 100, 50 или 20 легла няма никакво отношение към разходите, които особено за болница, разположена на павилионен принцип като „Александровска“, си остават все едни и същи за ток, парно, амортизация и т.н. Някои медици си задават въпроса дали пък това намаление на легла не се прави с цел да се даде шанс на новострояща се болница, освобождавайки ресурс по здравна карта.

Единственото перо, от което евентуално ще се спестят някакви минимални средства са от заплатите на освободения персонал, за каквото също се говори. За предстоящите съкращения на лекари и сестри обаче новото ръководство на болницата не е преговаряло със синдикатите, а според Кодекса на труда без техния подпис то би било незаконно и лесно би паднало в съда.

„До месец ще има нови конкурси за директори на клиники и нови вътрешни правила. Нямаме намерение да отстраняваме колеги, които имат значителен принос към лечебната и учебната дейност“, заявява зам.-директорът по лечебната дейност д-р Петър Грибнев. Колегите му веднага питат означава ли това, че има „лоши“ лекари, които ще бъдат уволнени. Нито Грибнев, нито Атанасов успяват да дадат каквито и да било адекватни отговори, извън това, че нещо трябвало да се направи.

Един от най-именитите български лекари проф. Ивайло Търнев предупреждава, че при орязването на леглата никой не е помислил, че болницата е и Експертен център по редки болести и е длъжна целогодишно да обгрижва както амбулаторно, така и стационарно стотици пациенти с близо 30 редки диагнози. Неговата клиника по „Нервни болести“ е порязана с 5 легла, с мотива, че има само 60 % използваемост, което проф. Търнев оспорва като невярно.

С 16 по-малко ще са и детските легла, с 10 се намаляват леглата в печелившата Клиника по ендокринология, минус 5 ще са и леглата в друго печелившо звено – хематологията. Единствено клиниките по психиатрия за възрастни и деца, както и реанимацията не са засегнати от преструктурирането. Една от уникалните клиники – тази по лицево-челюстна хирургия ще разполага с 8 легла по-малко, при 123-ма чакащи в момента за прием и операция, 80 % от които са онкоболни. „Освен, че ще ощетим пациентите, така ще се превърнем в поредната непечеливша клиника“, алармира шефът й проф. Павел Станимиров.

Клиниката по кардиология, която по правило няма как да е на загуба, също ще трябва да закрие 8 легла. По думите на д-р Атанасов това била единствената кардиология в страната на загуба, което не отговаря на истината според отчетите, с които Скенер.нюз разполага. Това е факт само за последната година и половина, но през това време звеното е било превърнато в COVID-отделение, а преди пандемията е правен ремонт, продължил няколко месеца.

На практика от цялото упражнение на новия директор д-р Атанасов не следва никаква промяна в разходите, но ще има по-малко приходи. Освен това се решават някои лични вражди между шефовете на клиники и се имитира реформа, която обаче може да доведе да загуба на договора на „Александровска“ с МУ-София за част от клиниките, които са основни катедри на университета.

 

СПОДЕЛИ