Бил Гейтс дава 35 млн. долара за създаване на нов вид антивирусни лекарства

Препаратите ще са малки молекули, които са насочени към протеини вътре в клетките

179
Бил Гейтс
Бил Гейтс

Фондацията на Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда ще направи инвестиция от 35 милиона долара в британската фармакомпания Exscientia, за да финансира разработването на антивирусни препарати, включително срещу коронавируса, предаде Ройтерс, позовавайки се на официално изявление на базирания в Оксфорд производител на лекарства.

Exscientia ще разработи до пет терапевтични средства, за които има перспектива да бъдат включени в клинични изпитвания върху хора, уточняват от компанията. Първоначално програмата ще се фокусира върху лекарства срещу SARS-CoV-2 и неговите варианти, както и върху други коронавируси.

Съгласно 4-годишния договор с фондацията, Exscientia може да получава допълнителни субсидии чрез комерсиализация, за да подпомогне процеса на създаване на нови лекарства. Фармакомпанията използва компютърни алгоритми за проектиране на медикаменти за редица терапевтични области – от онкология до психиатрия. Водещата програма на Exscientia е насочена към ензима алкална протеаза на коронавируса, който е съхранен сред различните видове коронавирус, както и неговите варианти.

Exscientia заяви, че разработва лекарства с малки молекули, които са насочени към протеини вътре в клетките, за разлика от съществуващите лекарства за COVID-19, които са насочени към протеините на вируса, които са на клетъчната повърхност и е по-вероятно да мутират. „Лекарството с малки молекули, което разработваме, потенциално може да бъде оставено „на склад“ за следваща пандемия и да бъде използвано широко и лесно при хора, ако се окаже, че човечеството трябва да се справя с нов вирус или със съществуващ нов вариант“, коментира Дениз Баро, директор на портфолиото на Exscientia. По думите му, партньорството с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ също ще се разшири, за да се разработят терапевтични средства за грип и инфекции, причинени от парамиксовируси, с потенциал за разработване на още допълнителни програми.

СПОДЕЛИ