Новият директор на „Александровска“ си платил за външни одити

Болницата не е във фалит, заяви д-р Атанас Атанасов, въпреки че Стойчо Кацаров обяви точно това

Д-р Атанас Атанасов

Новият директор на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов си е платил на външни одитори, които да изготвят доклади за финансовото състояние на болницата, въпреки че има завършили проверки и доклади от „Вътрешен одит“ на МЗ и Агенцията за държавна финансова инспекция. Както и преписка от прокуратурата с отказ да образува досъдебно производство за престъпления от общ характер, както и за безстопанственост или нанесени вреди от страна на предишното ръководство на болницата. Самият Атанасов призна за външните одити на брифинг пред журналисти, но уточни, че сумите за поръчаните от него проверки не били големи.

Брифингът, който очевидно бе набързо организиран по поръчка на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, за да потвърди извадките от документите, публикувани по-рано на сайта на ведомството и набеждаващи бившия директор на „Александровска“ и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов в нарушения, се превърна в пародия, а д-р Атанасов не успя да отговори на много от поставените му въпроси. И категорично отказа да отговаря на Скенер.нюз, използвайки обидни квалификации.
Очаква се директор на държавна болница да знае, че конституционно установената свобода на словото изисква от назначените на тези позиции да отговорят на въпросите на обществото, а не да възпрепятстват работата на журналистите. Дори и когато въпросите не са подходящи или са зададени от „неправилните“ медии.

А ето и въпросите, които извадиха от равновесие д-р Атанас Атанасов и на които обществото за пореден път няма да получи отговори:

– Колко струват и каква информация е анализирана във външните одити – публичните финансови отчети или договорите на болницата?

– За какъв период от време е този анализ, тъй като в представената информация от МЗ няма никаква възможност за съпоставимост и очертаване на тенденции?

– Просрочени задължения или лихви са цитираните в съобщението на здравното ведомство 28 476 398,60 лева за 2021 г.?

-Каква е сумата, платена от болницата за 2020 г. за лихви общо към всички кредитори?

– Какви мерки за погасяване на задълженията е предприел директорът досега?

– Ще бъдат ли най-после оповестени докладите от прокуратурата и от АДФИ?

– Обжалвани ли са процедурите по ЗОП, представени в поръчковия анализ на външния одит и има ли в доклада на АДФИ констатации за нарушения при обществените поръчки, провеждани от „Александровска“, както твърдят министър Кацаров и д-р Атанасов?

„Болницата не е във фалит“, заяви новият директор, макар принципалът му Стойчо Кацаров да твърди точно това. Да преговорим, защо най-старото лечебно заведение у нас не е във фалит – не е декапитализирано и продължава да погасява основна част от задълженията си, след като изплати възнагражденията на служителите си, които са средно 47% от приходите. Д-р Атанасов уточни, че „Александровска“ е в тежко финансово състояние – с 35 млн. лева просрочени задължения и общ дълг от 52 млн. лева. Той обяви и намерения за бъдещо преструктуриране на клиники, отваряне на нови печеливши звена и искане на банков заем. Но по собствените му сметки излезе, че за 2 месеца д-р Атанасов е натрупал нови задължения от 10 млн. лева, макар че беше назначен да ги стопи. За справка, данните на МЗ за дълговете, натупани по време на управлението на проф. Костадин Ангелов, са били между 3 и 6 млн. лева годишно.

СПОДЕЛИ