Една от най-сложните коремни операции – вече и лапароскопски във ВМА

49-годишната пациентка имала карцином в областта на главата на панкреаса и преканцерозни кистични изменения в тялото и опашката на жлезата

3077
ВМА
Доц. Ивелин Такоров в действие

За първи път в България екип на ВМА извърши лапароскопски една от най-сложните операции в коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката. Безкръвната интервенция е дело на доц. Ивелин Такоров и колегите му от Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия. Успешното реализиране на такава операция изисква както изключително опитен екип – хирурзи, анестезиолози-реаниматори и специалисти по здравни грижи, така и наличието на съвременно технологично оборудване, обясняват от болницата, която наскоро завърши обновяването на всичките си операционни зали.

„Пациентката е млада 49-годишна жена с установен карцином в областта на главата на панкреаса и преканцерозни кистични изменения в тялото и опашката на жлезата. Лапароскопският подход за планирания обем на операцията бе най-подходящ за нея. В сравнение с конвенционалната хирургия той е по-щадящ, намалява системните ефекти и осигурява по-бързо и пълноценно възстановяване“, разказа доц. Ивелин Такоров, ръководител на клиниката. По думите му след продължилата няколко часа интервенция е последвал неусложнен постоперативен период и възстановяване – ранно раздвижване, захранване и по-скорошно изписване спрямо стандартната отворена намеса.

С този вид операция се обогати палитрата от извършвани във ВМА стандартни лапароскопски процедури в областта на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия – щадящи пациента, гарантиращи неговото бързо възстановяване с минимална травма и болка, както и следоперативен контрол, посочват още от лечебното заведение.

СПОДЕЛИ