13 пъти скочила смъртността от COVID само за месец

Съотношението между брой заразени и брой починали показва, че или има огромна скрита заболяемост, или четвъртата вълна ще е най-смъртоносната досега

COVID

13 пъти е скочила смъртността от COVID у нас за последния месец. Това показва анализ на експерти, изготвен за Скенер.нюз. И въпреки ниските нива, от които започнахме да катерим кривата на смъртността в началото на четвъртата вълна, в момента страната ни не само е на първо място в ЕС по този показател, но починалите са двойно повече на милион население от вторите в черната статистика – румънците. Само през последната седмица смъртността е скочила със 175 %, а на 14-дневна база повишението е с 275 %.

COVID

Така ужасяващата смъртност, за която служебният здравен министър Стойчо Кацаров търсеше виновни сред предишните управляващи и Националния оперативен щаб, сега е на път да надмине стойностите от предходните вълни.

В същото време заболяемостта остава на далеч по-ниски стойности от пиковите през ноември миналата година и през април 2021 г. Например върховите стойности по време на втория пик са били 667 заразени на 100 000 души на 23 ноември 2020 г., хоспитализираните са били 7244 души на 14 декември, с 595 в интензивни отделения. Още по-голям пик е отчетен през пролетта на тази година – заболяемост 727 на 100 000 население на 31 март, 10 649 пациенти с коронавирус, настанени в болници на 5 април и 813 души в реанимация на 9 април. Към днешна дата у нас, при много ниско изходно ниво, заразените са 288 на 100 000, хоспитализирани са близо 4000 пациенти, от тях 333-ма се намират в реанимация. 

COVID

Тези данни могат да се тълкуват по два начина, според експертите – или има огромна скрита заболяемост и здравните власти изобщо нямат представа какво е истинското число на заразените в момента и съответно не могат да управляват кризата, или четвъртата вълна предвещава много сериозен натиск върху болниците и наистина ужасяваща смъртност. За второто вероятно министър Кацаров отново може да се обърне към любимата си НЦОЗА и да попита кой е виновен. Засега той предпочита да прехвърли отговорността върху хората, които не са се ваксинирали – познат похват на слабата власт, на която народът й пречи.

Анализът, изготвен за Скенер.нюз, показва още, че втората вълна е била по-смъртоносна от третата, макар заразените да са били повече, което се обяснява с по-добре подготвената система и повече натрупани знания за това как по-ефективно лекарите да лекуват заболяването. Сегашните криви на броя заразени и на броя на починалите обаче не следват тази логика и съотношението между двата показателя предвещава рекордна смъртност при ниска заболяемост и все пак 20 % ваксинирани и неясен процент преболедували.

Същите изводи прави и Ню Йорк Таймс, който в статия от вчера отбелязва, че в България цари дезинформация по отношение на кризата и ваксините и ниско доверие в институциите. На този фон липсва и каквото и да било комуникационна стратегия за ползите от имунизацията срещу COVID, посочва още изданието.

СПОДЕЛИ