Заведенията ще работят до 23.00 часа, децата – присъствено на училище

Фитнесите остават отворени, но на 30 % капацитет, кината и театрите - на 50 %, мерките влизат в сила от 7 септември

162
Кацаров
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обвини политици за собствения си провал с COVID зоните в поликлиниките

Заведенията ще работят от 7.00 до 23.00 часа при отстояние от 1,5 метра между масите и 6 човека на една маса. Кръщенета и сватби ще могат да се провеждат с до 30 души на закрито или 60 на открито. Школите за изкуства и езици ще работят, затварят обаче детските клубове. Засега децата ще тръгнат на училище присъствено. Кината и театрите остават отворени, но ще могат да работят с 50% от местата си. Фитнесите ще работят с 30 на сто от капацитета си, а спортът на закрито ще е без публика, докато на пазари и тържища ще трябва да има еднопосочно движение и маски. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, като мерките влизат в сила от 7 септември. Допускат се вече анонсираните изключения, ако всички – персонал и посетители са ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

„Има възможност за ваксинация, от нас зависи да не стигнем до по-строги мерки“, апелира Кацаров. По думите му обезпокоителен е високият брой на смъртните случаи у нас, регистрирани с COVID-19. „Последното място по ваксинация ни отрежда първо място по смъртност“, повтори тезата си отпреди ден здравният министър, прехвърляйки отговорността за провала си на хората.

„Преди да вземем решението за прилагане на нови мерки, проведохме редица срещи с експерти, поискахме и получихме около 40 становища от браншови и работодателски организации. Всички предложения са разгледани,“ увери министърът и уточни, че още днес предложенията за компенсации ще бъдат изпратени на министерствата на икономиката и на финансите.

Кои сфери засягат мерките:

1. Езиковите центрове и други школи ще работят при спазване на 1,5 м дистанция, събиране на до 10 души в зала и носене на маски за лице.

2. Детските центрове и клубове няма да работят.

3. Конгреси, конференции, семинари ще могат да се провеждат с до 30 участници и до 30% от капацитета на залата.

4. Спират тиймбилдингите.

5. Изпити и конкурси ще се провеждат с до 30% от капацитета на залата.

6. Спират масовите мероприятия като събори и фестивали.

7. Кина, театри, концерти и циркове ще работят с до 50% от капацитета си.

8. В музеите и галериите трябва да се спазва дистанция.

9. Школите по изкуства ще работят с до 30% от капацитета на помещенията.

10. Спортните срещи/състезания ще се провеждат без публика на закрито.

11. Спортните състезания на открито ще са с публика на 30% от капацитета.

12. Фитнесите ще работят с до 30% от капацитета си.

13. Спортните зали ще работят с до 50% от капацитета само за индивидуални занимания. Колективните спортове на закрито се преустановяват. Помещенията за спа процедури, балнеолечение ще работят с до 30% от капацитета.

14. Заведенията могат да работят в диапазона от 7:00 до 22:00 часа. Трябва да има минимум 1,5 м дистанция между облегалките на столовете на отделните маси, персоналът да е с маски за лице, а на маса да има до 6 души.

15. Семейни тържества като сватби и кръщенета могат да са с до 30 гости на закрито и с до 60 гости на открито.

Бизнесът обаче реагира бурно на мерките и моментално организира протест. Ресторантьори и хотелиери се събраха на шествие във Велико Търново. За понеделник Ричард Алибегов обеща нови протести в цялата страна, с блокиране на движението и гражданско неподчинение, което ще се изразява в неспазване на мерките.

СПОДЕЛИ