Прокуратурата пита Кацаров защо не спазва собствения си COVID план

ВАП е изискала информация за мерките и контрола, готовността за поставяне на третата доза на желаещите, как ще ходят децата на училище и забавачка и имат ли болниците лекарства

1939
Кацаров
Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

Прокуратурата е изискала информация от здравното министерство относно действията, които се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас и пита на какъв етап е готовността за прилагане на трета ваксинационнa доза на желаещите. Това съобщиха от ВАП.

„Предвид значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от COVID-19, и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, постъпващи във Върховна административна прокуратура, прокуратурата изиска информация от служебния здравен министър – какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната“, посочват от държавното обвинение.

От там подчертават, че едва близо 16% от населението в страната е ваксинирано. „Предвид тези данни служебният здравен министър Стойчо Кацаров следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от МЗ, за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините“, питат още от ВАП. Прокуратурата също така иска да знае, дали здравните ни власти са отправяли запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

„Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките. МЗ трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели“, се казва още в съобщението.

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим. Припомняме, министърът призна, че мерките в плана ще се изпълняват избирателно, а минути след днешното съобщение на прокуратурата документът изчезна от страницата на МЗ, където досега гордо стоеше като първа новина откакто беше приет.

Върховна административна прокуратура е изискала и информация за това дали министерството е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за COVID отделенията на болниците.

Припомняме, през последните години стана почти задължително здравните министри, напускайки поста си, моментално да стават клиенти на прокуратурата или най-малкото да има сигнали срещу тях. Кацаров обаче е първият действащ здравен министър, който предизвика интереса на държавното обвнинение.

СПОДЕЛИ