Здравният министър отговори на Гешев, макар че бил зает и не бил длъжен

Планът не бил административен нормативен акт, третата доза трябва да я разреши ЕМА, има контрол за спазването на мерките, нищо че такива няма, а ваксинационната кампания не била провал, разбираме от писмото на Кацаров до прокуратурата

306
министър

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отговори публично, през сайта на МЗ, на запитванията на прокуратурата във връзка с работата на здравните власти по предотвратяването на разпространението на коронавируса, спазването на новия пандемичен план, ваксинационната кампания и контрола по спазването на мерките.

„Бих предпочел кореспонденцията между нашите институции да не се води чрез медиите, но нямам против, ако предпочитате тази форма. Тя ми позволява освен Вас, отново да запозная обществото с действията на Министерството на здравеопазването. Но мисля, че чл. 145, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт, на който се позовавате за искането на посочената по-горе информация не Ви дава такова право. По този въпрос има няколко произнасяния на Конституционния съд, например Решение № 6 от 06.06.2017 г. на КС на РБ по к.д. № 15 / 2016 г. Поради голямата ми заетост, свързана с настъпващата пандемична вълна, нямам време да влизам в правен спор, а и както споменах в началото, се радвам да споделя с обществеността тази информация“, заявява Кацаров.

На въпроса защо не спазва собствения си план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и прилаганите мерки, здравният министър информира ВАП, че Националният оперативен план не е административен нормативен акт, с който да се създават права и задължения за гражданите и институциите, а план, създаден за да даде предвидимост, последователност, логика и условия за подобрена организация на борбата със епидемията от SARS-CoV-2. „Конкретните противоепидемични мерки за територията на страната се прилагат в условие на обвързана компетентност, със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласно чл. 63, ал. 4 на Закона за здравето. Министерството на здравеопазването следва стриктно определения със закона ред. Нашите експерти следят внимателно епидемичната ситуация. Всеки доклад на главния държавен здравен инспектор, с който се предлага промяна в противоепидемичните мерки, се разглежда в кратки срокове и се предприемат предвидените в закона действия на базата на експертна оценка на противоепидемичната обстановка“, обяснява Кацаров.

Той допълва, че законът също така предвижда противоепидемични мерки да могат да се налагат и за отделна административна област – чл. 63, ал. 7 от Закона за здравето. Това става със заповед на директора на РЗИ, съгласувана с главния държавен здравен инспектор. „Предвид регистрирания повишен брой случаи на положителни тестове за  SARS-CoV-2 в областите Бургас и Велико Търново там бе командирован доц. Ангел Кунчев. Той и директорите на РЗИ  Бургас д-р Паздеров и на РЗИ Велико Търново д-р Недева са преценили, че на този етап не се налага въвеждане на допълнителни ограничителни мерки в двете области“, оправдава се Кацаров.

По отношение на прилагането на трета доза той информира прокуратурата, че лекарствените продукти в страната, според действащото законодателство, се прилагат съгласно показанията и в дози, посочени в кратката характеристика на продукта, която се регистрира от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България. По думите на Кацаров МЗ няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. „В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. МЗ има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – ЕМА, регистрира съответните промени в кратката характеристика на продуктите“, уточнява здравният министър.

„По отношение на искането Ви за становище на МЗ относно „започването на следващата учебна година и какви ограничителни мерки следва да бъдат прилагани“, ви информирам, че МЗ не издава такива становища. Конкретните противоепидемични мерки ще бъдат приети, след съгласуване с Министерството на образованието и науката, с които работим в тясно сътрудничество“, се казва още в отговора.

Относно контрола по прилагането на противоепидемичните мерки Кацаров изброява извършените проверки през последната седмица, но учтиво не споменава, че такива по Черноморието не е имало и че от 3389 проверки са издадени едва 22 акта. 

На въпроса за прилагането на социално-икономически мерки за подкрепа на засегнатите от пандемията лица МЗ нямало отговорности и задължения, разбираме още от отговорите на Кацаров, макар в плана да е предвидено при всяко ограничение да влизат в сила автоматично и компенсации.

Здравният министър твърди, че е осигурил лекарства, макар болниците да алармират за недостиг. Освен това той е категоричен, че лечебните заведения са готови да отговорят на вълната, а нищо, че не бил попитан, но все пак държал да спомене и очакваното въвеждане и на домашно лечение на COVID.

Най-пространно Стойчо Кацаров отговоря на въпроса за ваксинациите, но не препуска да спомене, че МЗ разполагало само с 10 000 лева за информационна кампания. На почти всички изредени активности обаче би се изсмял и начинаещ ПР специалист. Повечето дейности на МЗ са да публикува клипове, интервюта и материали на фейсбук страницата си, споменато е започналото вчера раздаване на брошури, както и публичното ваксиниране на футболистите на ЦСКА. „Съвместно с европейския комисар по здравеопазването Стела Кириакиду бе посетен ваксинационен пункт и бе декларирана ангажираността на ЕК към ваксинационния процес в България“, отчита още Кацаров. Той добавя и че е създаден Обществен съвет към министъра, но не споменава липсата на резултат от работата му, каквото всъщност публично не сме забелязали да има. а сред предстоящите инициативи е и рокфестивал в село Миндя, на който популярни лица щели да агитират хората да се ваксинират. Лошото е, че докато катерим към пика на заболяемостта точно рокфестивали и всякакви други масови сбирки май не са много адекватни.

СПОДЕЛИ