Служебната власт отказва да затяга мерките, болниците нямат персонал и лекарства

Хранителна верига отваря ваксинационни пунктове, ще дава ваучери на всички, които се имунизират в тях, но още не се знае на каква стойност

321
мерките

Не се налага затягане на мерките, категоричен е служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Категоричността му обаче не е свързана с никакви медицински аргументи, а по-скоро с политически, тъй като страната ни е на прага на червената зона, болниците се пълнят с по 250 души на ден, но и предстоят президентски и вероятно поредните предсрочни парламентарни избори. Ако Кацаров спазваше собствения си пандемичен план, нови мерки щяха да бъдат наложени още преди 2-3 седмици, а към днешна дата нощните клубове и казина трябваше да са затворени поне в Бургас, Велико Търново, Русе, Търговище, Пловдив и София, а заведенията да работят до 23.00 часа.

Дори в Бургас обаче, където заболяемостта е над 300 на 100 000 души, няма да има нови ограничения, освен носене на маски и на открито, където има струпване на хора. Това обяви главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който се разходи до морето колкото да имитира някаква загриженост към ситуацията. По думите му Бургас ще се справи с повишения ръст на заболели, но при задължително завишаване на контрола върху наложените вече мерки. „Ако не спазват сегашните ограничения, какъв е смисълът да налагаме нови, ако сме казали 50 % капацитет в заведенията, а той е 150 %, какво като го намалим на 30%“, обрисува Кунчев невъзможността на служебната власт да управлява пандемията.

„Имам впечатление за задържане на броя на болните, които имат нужда от лекарска помощ. Ако това се окаже трайна тенденция, регионът ще се справи със ситуацията”, каза Кунчев на фона на 250 приети вчера в болница в цялата страна. В противовес на казаното от него болницата в Поморие алармира, че до седмица затваря COVID отделението си заради липса на персонал, лекарства и кислород. Едни и същи медици обслужват заразените пациенти и тези от другите отделения, като ги дели една завеса. Още десетки лечебни заведения са в същата ситуация, но според министър Кацаров и областната управителка на Бургас проф. Мария Нейкова плановите операции няма да се спират.

Главният здравен държавен инспектор обяви още, че в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново ще бъдат открити ваксинационни пунктове пред магазините от голяма хранителна верига. „Хората, които се ваксинират, ще получат ваучери, за да пазаруват в магазина. Все още не се знае с каква сума ще са заредени, очакваме решението на управата. Приветствам едно такова предложение. Други колективи направиха същото за своите служители. Там, където има разбиране и желание за мотивация, нещата се получават. Сега ще видите колко ниска ще бъде заболеваемостта сред тези служители, както и каква малка част ще влязат в болница“, добави Кунчев.

Той даде данни за смъртността у нас през последната седмица – от 17 до 23 август са починали от коронавирус 131 души, от тях 123 са били неваксинирани.

СПОДЕЛИ