Безплатни лекарства за COVID и за пациентите на домашно лечение

МЗ ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 август, няма да налага нови мерки, а само ще ги дискутира

397
COVID

Безплатни лекарства за COVID да могат да получават и пациентите на домашно лечение, предлагат от здравното ведомство в новия амбулаторен пакет, който днес заместник-министрите на д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов обсъдиха с представители на общопрактикуващите лекари в страната.

„Целта е възможно най-ранната диагностика на евентуален положителен случай на COVID-19 и навременно и адекватно лечение, което да бъде гарантирано на всеки български гражданин“, мотивират се от МЗ. Освен това със създаването на пакета за амбулаторно наблюдение на пациенти ще бъде облекчен и натискът върху здравната система.

По-рано през деня д-р Александър Златанов обяви по БНТ, че МЗ ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 31 август. „България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19, като 14-дневната заболеваемост достигна 113 на 100 000 души. В половината области на страната заболеваемостта е над 100 на 100 000 души. Бургас е областта с най-много инфектирани – 183 на 100 000. В столицата заразените са 148 на 100 000“, уточни д-р Златанов.

По думите му, въпреки че вече сме в оранжевата зона, все още не са изпълнени всички показатели за въвеждане на по-строги мерки. „До дни се очаква дискусия за евентуално затягане“, добави зам.-министърът и напомни, че всяка област може да реши дали да затегне противоепидемичните мерки. Златанов информира още, че под 30% са заетите легла за лечение на неусложнени пациенти и настанените в интензивни отделения.

„Обсъждат се няколко варианта за началото на учебната година в условията на епидемия. Прогнозата ми е, че учениците ще тръгнат на училище по график и ще редуват присъствени и онлайн часове“, каза зам.-здравният министър.

 

СПОДЕЛИ