Кацаров излезе в платен годишен отпуск

Здравният министър реши да отиде на море по време на надигаща се COVID вълна, пиарката му също е във ваканция

376
министър
Стойчо Кацаров остава служебен министър на здравеопазването още един мандат

В края на мандата си и в началото на надигаща се нова COVID вълна служебният здравен министър Стойчо Кацаров реши да излезе в платен годишен отпуск. Нещо, което беше забранено на лекари и директори на болници при предишния пик, сега министърът си позволява след по-малко от 3 месеца на поста.

Разбира се, по закон Кацаров има право да ползва отпуск. Според Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, ползват отпуските, предвидени в трудовото законодателство. А в Кодекса на труда се казва, че работникът/служителят трябва да има най-малко 4 месеца трудов стаж където и да е, за да бъде пуснат в отпуск. Работодателят му – премиерът Стефан Янев, явно е сметнал, че няма проблем здравният му министър да си почине, вместо да подготвя системата за идващата вълна. Тук въпросът е морален, припомняме, че депутатите проявиха някакъв свян и си отмениха ваканцията през август.

Скенер.нюз не разполага с информация дали Стойчо Кацаров си е взел и аванс, на какъвто също има право, но според запознати служебният министър е на море. В същото време нова заповед на здравното ведомство препоръчва на българите да не предприемат несъществени пътувания, особено в страни от червените зони. Пиарката на Кацаров също е в платен отпуск от края на миналата седмица, а на днешното заседание на Министерски съвет присъства зам.-здравният министър д-р Димитър Петров, който предупреди, че страната навлиза в оранжева зона.

СПОДЕЛИ