И ИТН със заявка за реформа на здравния модел

Партиите са се договорили по ключови теми като премахване на клиничните пътеки и промяна в работата на НЗОК, обяви Филип Станев

339
реформа
Филип Станев обяви секторите, по които е постигнато съгласие за реформи между парламентарно представените партии, сред тях е и здравеопазването

И „Има такъв народ“ ще прави реформа в здравната система, дадоха заявка от партията на Трифонов. „След проведените консултации с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП е постигнато пълно съгласие и сходство за политиките в сектор „Здравеопазване“ и имаме пълно покриване както в поставените цели, така и в начина на тяхното реализиране“, обяви с декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Филип Станев.

А ето и за какво са се договорили партиите, които се очаква да подкрепят проектокабинета на Слави Трифонов, в който за здравен министър е номиниран доц. Силви Кирилов: реформа на модела на здравеопазване чрез приемането на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване. „Създаване на работещо електронно здравеопазване, премахване на модела клинични пътеки и замяната му с диагностично-свързани групи, ефективно работеща доболнична амбулаторна помощ и общодържавна система за профилактика на социално значимите за България заболявания“, изброи приоритетите Филип Станев. По думите му ще се предприемат спешни мерки в промяна на правилата за работа на НЗОК, каквото и да означава това.

Създаване на ефективна национална система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено и спешни мерки за подготовка на лечебните заведения за преодоляване на евентуална четвърта COVID-вълна, са другите цели, които си поставят бъдещите управляващи и техните партньори. Припомняме, по отношение на готовността на страната ни да посрещне новата вълна номинираният за премиер Пламен Николов вече обяви, че ще бъдат определени COVID-болници, а преди това от ИТН и БСП се разбраха лечебните заведения да не са търговски дружества.

 

СПОДЕЛИ