Здравни експерти: Антивейпинг кампанията на СЗО е опасна

Лекари и депутати във Великобритания излязоха с остра реакция срещу организацията, че не зачита науката зад е-цигарите

375
СЗО

Британски учени и експерти по обществено здраве обвиниха Световната здравна организация (СЗО), че разпространява „откровена дезинформация“ за рисковете и потенциалните ползи от електронните цигари за намаляване на вредата от пушенето, посочва научното издание Sciencemag.

Реакцията на Острова идва по повод на наскоро публикуван доклад на международната организация за прогреса в борбата с тютюнопушенето, в който се споменават и новите алтернативи с тютюн и никотин.  В документа си СЗО заявява, че електронните цигари „не са безопасни и че е твърде рано да се даде ясен отговор за дългосрочните последствия от употребата им или излагането на тях“. Организацията приканва пушачите да спрат пушенето чрез никотинови дъвки или лепенки или други методи като консултация или телефонна подкрепа.

Докладът предизвика бурна реакция сред британските учени и експерти, които обвиняват международната организация в идеологически кампании срещу електронните цигари. „СЗО има дълга история на анти-вейпинг активизъм, който цели да навреди на доверието в е-цигарите. Този документ е особено зловреден“, пише Питър Хайек, ръководител на отдел „Изследване на зависимостта от тютюна“ в Лондонския университет „Куин Мери“, в свое изявление, публикувано от Британския научно-медиен център.

„Няма доказателства, че вейпингът е силно зависим. Под 1% са непушачите, които са започнали редовно да използват е-цигари. Вейпингът не кара младите хора да стават пушачи, напротив, пушенето сред младите е на рекордно ниски нива….Има ясни доказателства, че вейпинг устройствата помагат на пушачите да се откажат.“, завява Хайек в становището си.

Електронните цигари несъмнено са „по-малко вредни“ от пушенето, казва Джон Бритон, директорът на Британския център за изследване на тютюна и алкохола и консултант по респираторна медицина в Университета на Нотингам, Великобритания.

Експертът критикува СЗО, че „представя по погрешен начин наличните научни доказателства“ за електронните устройства. Сред тях е и становището на Агенцията по обществено здраве на Англия, в което установяват, че е-цигарите са „поне 95% по-малко вредни от пушенето на цигари“.

Намаляване на вредата от тютюна – начин да намалим смъртността от пушенето

Така СЗО отвлича вниманието от десетилетията неуспешни опити за намаляване на броя на пушачите като започва война погрешно срещу по-малко вредните алтернативи без дим вместо срещу тютюнопушенето. Подходът за намаляване на вредата отдавна е част от действията на СЗО във връзка с наркозависимостта и разпространението на ХИВ/СПИН, но не и във връзка с тютюнопушенето, което води до смъртта на 8 милиона души годишно. Това заявяват в позицията си експертите от платформата „Глобалното състояние на подхода за намаляване на вредата от тютюна“ (The Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR)).

В своя 8-ми годишен доклад за „глобалната тютюнева епидемия“ СЗО продължава погрешно да настоява, че електронните цигари, снусът, никотиновите пликчета и устройствата за нагряване на тютюн, известни като по-малко рискови никотинови продукти, представляват заплаха. Това твърдение пренебрегва все по-големия брой независими научни доказателства, че тези алтернативи без дим предлагат на пълнолетните пушачи възможност да спрат тютюнопушенето, което е доказано най-вредния начин за употреба на тютюн, казват в позицията си експертите от мрежата GSTHR.

Британската асоциация на вейпинг индустрията UKVIA  също осъди категорично последния доклад от 27 юли 2021 г. на  Световната здравна организация, в който генералният директор  д-р Тедрос Адханом Гебрейесус определи електронните цигари като „вредни“ и поиска по-строги регулации за тях. „СЗО има дългогодишна антивейпинг позиция и тази последна атака срещу сектор, който буквално спасява милиони човешки животи по света, игнорира научните доказателства, здравия разум и данните за намаляване на вредата от пушенето зад е-цигарите“, коментира Джон Дън, генерален директор на UKVIA.

„Основната разлика между Обединеното кралство и СЗО е, че Обединеното кралство е възприело научно-обоснован и основаващ се на доказателства подход към вейпинга. И данните ясно показват огромната роля, която имат вейпинг устройствата в подкрепата на пушачите да откажат цигарите. СЗО, от друга страна призовава за „забрана на всичко“, освен на горимите тютюневи изделия (цигари) – звучи ли това като организация, която се опитва да намали тютюнопушенето по света? “, пита риторично генералният директор Дън.

По думите е  много подозрително че международна организация, за която се твърди, че е против тютюнопушенето, може да направи толкова много, за да осъди продукт, който действително може да реши проблема с тази епидемия. „Когато се прави преглед на науката, вейпингът очевидно е най-добрата налична алтернатива на горимия тютюн и е поне три пъти по-ефективно средство от традиционната никотинзаместваща терапия“, изтъква още Дън.

68 милиона са потребителите на електронни цигари по света, 20 милиона са преминали на устройства с нагряване на тютюн и 10 милиона на снус, по данни на мрежата GSTHR. В сравнение с 1.1 милиарда пушачи, обаче, това означава, че само девет на всеки 100 пушача употребяват по-малко рискова алтернатива без дим.

СЗО

Милиони ще продължат да пушат и да умират преждевременно

Този доклад не съдържа изненади и не дава надежда на 1.1 милиарда пушачи по света, които се нуждаят от и заслужават нещо по-добро. Той ще доведе само до това, че милиони хора ще продължат да пушат, милиони ще продължат да умират преждевременно, а милиони цигари ще продължат да се продават.“, коментира британският експерт Джери Стимсън, професор емеритус в Импириъл Колидж, Лондон и директор в платформата Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR).

„СЗО хвали 32 държави, които забраниха електронните цигари, и призовава други нации да последват примера им. Нека бъдем ясни: това е антинаука и ако Великобритания възприеме такъв подход, хората ще продължат да умират“, коментира и британският депутат от Косервативната партия и бивш министър по Брекзит Дейвид Джоунс.

„Използването на продукти с намален риск, като електронни цигари или устройства без горене, е очевидно по-безопасно от пушенето на цигари. Агенцията по обществено здраве на Англия – Public Health England, е много категорична: тези продукти са около 95 процента по-вредни от горимия тютюн. СЗО просто греши. Обединеното кралство трябва да отхвърли призивите си и да продължи да разработва свои собствени научно обосновани насоки, като помага на хората да се откажат от навика, който отнема толкова много животи. „, призовава още Джоунс.

„Този ​​доклад показва, че за съжаление СЗО все още не разбира основната разлика между пристрастяването към тютюнопушенето, което убива милиони хора всяка година, и пристрастяването към никотина, което не го прави. За повече от един милиард пушачи в света електронните цигари са част от решението, а не проблемът“, казва в становището си Джон Бритън, професор по епидемиология в Университета в Нотингам.

Д-р Дерек Ях, президент на Фондацията за свят без тютюнев дим допълва: „Изключителният растеж на устройствата от следващо поколение предлага на СЗО реална възможност да се справи веднъж завинаги с горимите цигари. Над 100 милиона бивши пушачи използват продукти с намален риск и СЗО трябва да се възползва от огромните инвестиции в сектора, като насърчава правителствата да предоставят стимулирана регулаторна рамка, за да се даде възможност за по-голяма експанзия.“

Без никакви съществени доказателства генералният директор на СЗО твърди, че„ електронните системи за доставка на никотин са вредни. Това е скандално твърдение, когато вейпингът и други по-безопасни никотинови продукти продължават да спасяват живота на милиони бивши пушачи по целия свят„, казва Нанси Лукас, изпълнителен координатор на Коалицията от поддръжници за намаляване на вредата от тютюна в Азия-Пасифик CAPHRA.

СЗО напълно не разбира, че много страни, които отбелязват спад в нивата на тютюнопушене, са всъщност същите страни, които са предприели положителни регулации по отношение на по -безопасните никотинови продукти.  Тези мерки не се изключват взаимно, допълва Нанси Лукас.

Кампанията „Back Vaping.Beat Smoking“

„СЗО публикува още един доклад, който разпространява фалшиви новини и фалшиви митове за вейпинг. Вместо да се съсредоточи върху важната цел за справяне с тютюнопушенето, СЗО насочва оръжията си към вейпинга, най -мощният инструмент за отказване от тютюнопушенето на планетата. Това е позор“, коментира в Twitter президентът на Световната асоциация на вейпърите Майкъл Ландл.

Световната асоциация на вейпърите стартира през юли кампанията Back Vaping. Beat Smoking, чиято цел е да  разкрие научните доказателства, свързани с вейпинга. Слоганът на кампанията ще бъде показан на ключови места в Брюксел, включително в Европейския парламент и Европейската комисия. Кампанията ще продължи и в редица градове в цяла Европа, за да насърчи вейпърите и политиците да предприемат действия.

„Ако пренебрегнат факта, че вейпингът е 95% по -малко вреден от тютюнопушенето и вече е помогнал на милиони да се откажат от тютюнопушенето, тогава те ще пропуснат златната възможност да спасят животи, коментира директорът на организацията Майкъл Ландл.

 

СПОДЕЛИ