Във ВМА присадиха черен дроб на мъж с токсичен хепатит след COVID

Донор е 15-годишно момче, починало след катастрофа, сърцето и белият дроб са предоставени на нуждаещи се от Берлин и Мюнхен

1592
ВМА

Във Военномедицинска академия (ВМА) присадиха черен дроб на 44-годишен мъж, развил токсичен хепатит и чернодробна недостатъчност след прекаран COVID-19 и тежкото лечение през април тази година. Донор е 15-годишно момче, загинало в катастрофа.

„В края на миналата седмица пациентът е обявен в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” (ИАМН) за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция. Във вторник сутринта постъпи информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Последва незабавна организация и през нощта – вторник срещу сряда, бе извършена екплантацията от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов“, съобщиха от ВМА.

Трансплантацията продължава 6 часа. „Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват“, обясни проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. От ВМА благодарят и на колегите си от УМБАЛ „Свети Георги” и на координатора им д-р Костадин Чифлигаров за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите.

Бъбреците на донора бяха присадени на двама пациенти на 46 и 56 години в Александровска болница, а заради липса на подходящ реципиент у нас сърцето е предоставено на Евротрансплант, както и белият дроб. По информация на Скенер.нюз те вече са трансплантирани на нуждаещи се в Берлин и Мюнхен.

СПОДЕЛИ