Приеха проф. Балтов в „Пирогов“ с кръвно 220 на 100

Бившият директор е в интензивния сектор на Клиниката по кардиология

229
Балтов
След 21 години работа, проф. Асен Балтов беше уволнен от "Пирогов"

Бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е приет в болницата с хипертонична криза. Той се намира в интензивния сектор на Клиниката по кардиология и часове наред състоянието му не може да бъде овладяно. От няколко дни проф. Балтов е започнал да вдига кръвно, но вчера вечерта стойностите са скочили заплашително до 220 на 100, което е наложило той да бъде хоспитализиран, съобщиха от спешния институт.

Според лекуващите го медици причината за хипертоничната криза е силен и продължителен стрес. Припомняме, вчера бе последният работен ден на проф. Балтов като директор на „Пирогов“. Отстраняването му от поста от служебния здравен министър Стойчо Кацаров беше аргументирано с проверка на НЗОК в болницата, която откри нарушения за над 1 милион лева. Действията на Кацаров обаче доведоха до протести на колегите му, които обаче от днес са официално прекратени, но все пак днес от 18.00 часа ще се съберат пред президентството.

Напрежението затихна след вчерашната среща между министър Кацаров и неговите заместници с ръководството на БЛС и пироговци, което леко потуши напрежението. На срещата двете спорещи страни се извиниха за изказаните тежки обиди в публичното пространство и си стиснаха ръцете, че е необходима реформа на т.нар. пътечна медицина, както и за ревизиране на резултатите от проверката на НЗОК в „Пирогов“, според която 402-ма пациенти, сред които и самият министър Стойчо Кацаров, са приети фиктивно в спешния институт с диагноза чернодробна недостатъчност или цироза под предлог, че става въпрос за усложнения след прекаран COVID.

СПОДЕЛИ