Кацаров уволни и проф. Асен Балтов

За временен директор на спешния институт е назначен проф. Иван Поромански

3271
Кацаров

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров уволни и директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Формалната причина е приключилата преди дни проверка на НЗОК в спешния институт, която установи нарушения на обща стойност над 1 млн. лева и си поиска парите обратно. Отстраняването на проф. Балтов се случва, въпреки че „Пирогов“ обжалва констатациите на касата за пациенти фантоми, неправилно водена документация, даване пари на ръка от пациенти за дейности, които се покриват от фонда и др.

„Днес управителят на НЗОК ме запозна с резултатите от извършената проверка в „Пирогов“, които представляват тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата“, заявява министър Кацаров, цитиран от пресцентъра си.

По ирония на съдбата проф. Асен Балтов беше назначен от предишния служебен здравен министър Илко Семерджиев в първото правителство на Радев и отстранен от Кацаров, който също е номинация на президента. Припомняме, спешният институт понесе най-голямата тежест на пандемията, като излекува най-много болни и не върна нито един спешен случай. Това е четвърто ключово „изчегъртване“ на Кацаров, който по-рано смени шефовете на „Лозенец“ и „Александровска“ и пенсионира проф. Тодор Кантарджиев като началник на НЦЗПБ.

За нов директор на „Пирогов“ е назначен проф. Иван Поромански – началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия на болницата. Проф. Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия, като от 2005 г. до момента е неин началник.

 

СПОДЕЛИ