Локдаун при 500 болни на 100 хиляди души

Последни ще затварят училищата и детските градини, но в забавачките ще бъдат допускани само деца на ваксинирани родители, а всички болници ще приемат пациенти с коронавирус по време на пик, предвижда пандемичният план на министър Кацаров, който ще струва 600 млн. лева при лош сценарий

399
локдаун

Локдаун заради COVID-19 ще се въвежда при над 500 на 100 000 заболели от коронавирус и над 9000 на болнично лечение. Детските градини ще бъдат затваряни последни, а дори и при локдаун ще могат да работят, ако персоналът е 100% ваксиниран и родителите имат ваксинационни сертификати. Това е заложено в Плана за действие при нова вълна на пандемията, представен в Министерството на здравеопазването днес. Всъщност така чаканият документ не е нищо повече от начертаване на предварителни стъпки, които обаче всички вече знаем наизуст. „Такъв план се прави за първи път, а трябваше да бъде направен още миналата година“, посочи служебният здравен министър Стойчо Кацаров. „Уникалният“ му план, чиято стойност би възлязла на 600 млн. лева при лош сценарий и много болни, обаче не дава нищо качествено ново в борбата с вируса и медицинското обслужване.

Определени 4 цветови зони – зелена, при под 100 заразени на 100 000 души; оранжева, която ще е от 100 до 200 болни на 100 000; червена, в която страната ще влиза при 200 до 500 заразени на 100 000 и тъмночервена, при над 500 инфектирани на 100 000 население на 14-дневна база. Единствената разлика е, че предварително ще е ясно какво ще се ограничава и затваря в зависимост от зоната, в която попада страната, но остава въпросът дали няма да има изключения, различни прочит или промени. „Епидемия не се управлява според нива на заболеваемост, а според ефективното репродуктивно число R и краткосрочни прогнози според него. Едни и същи прагови нива на заболеваемост при различни скорости на разпространение ще дадат различни максимуми на брой хоспитализирани и починали на ден“, беше красноречивият коментар на един от анализаторите на кризата у нас математикът Лъчезар Томов.

Планът регламентира конкретни забрани, които ще се въвеждат при определени нива на заболеваемост и влизане в съответната зона.

Училища и детски градини

Последни ще се затварят училищата и детските градини, като забавачките може и да работят дори, когато страната е тъмночервената зона, при условие, че всички работещи са ваксинирани, а родителите на децата имат ваксинационни сертификати. На онлайн обучение учениците ще преминават, когато заболяемостта се качи до 500 на 100 000 души.

Социални и семейни събирания: 

При влизане в тъмночервената зона /14-дневна заболяемост ≥ 500 на 100 000/ се забранява каненето на гости. В домашните събирания ще участват само членове на домакинството, без посетители. Събиранията извън дома и другите събития на закрито ще са забранени. При влизане в червената зона събиранията ще са разрешени при определени условия: До 7 души посетители от 2 домакинства или само членове на едно домакинство, в зависимост от препоръките за областта или друга определена териториална единица. 

Търговци и услуги: 

При влизане в тъмночервената зона отворени ще бъдат само ключови бизнеси – аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси ще бъдат затворени. При влизане в червената зона ще се преустановяват посещенията на търговските центрове, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги. Ще се въвежда и специален режим на работа за търговските обекти, различни от посочените.

Пътувания: 

При влизане в червената или тъмночервената зона ще се препоръчва ограничаване на неналожителните пътувания в рамките на страната, особено за лица от рисковите групи (над 65 г. възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката няма да се отнася за наложителни пътувания, напр. работа, обучение, медицинско обслужване и други съществени причини. 

Работа: 

При влизане в тъмночервената зона ще могат да работят само работници в ключовите сфери, чиято работа не позволява да се работи от вкъщи трябва да са на място. А при влизане в червената зона ще се въвежда работа от вкъщи за до 50% от персонала, ако е възможно. Присъствено ще се работи при нужда или по график съобразно естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки. 

Транспорт: 

В обществения транспорт ще е задължително носенето на предпазни маски за лице, без значение от обявената цветова зона. Там, където е приложимо, се препоръчва ходене пеша или каране на колело до дестинацията. При влизане в зелена или жълта зона капацитетът на обществения транспорт се определя от преобладаващите препоръки в сферата на здравеопазването (препоръчва се пътуване в ненатоварените часове, учестяване на графика на превозните средства в пиковите часове и др. При влизане в червена или тъмночервена зона ще се преустановява провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина. 

Тренировки и спортни събития на открито и закрито, фитнеси, плувни басейни: 

При тъмночервена зона ще са забранени всички спортни събития на закрито и открито, а фитнесите, спортните клубове и зали ще бъдат затворени. При влизането в червена зона, например, фитнесите ще отварят, но само за индивидуално ползване, а спортните събития ще се провеждат без публика.

Музеи, галерии и други културни събития:

При тъмночервена зона всичко ще е затворено, а при от 200 до 500 заразени на 100 000 формулировката е „затворени, с изключение на които могат да се мотивират и контролират“, каквото и да означава това. Ако страната е в жълтата зона допустимата публика ще е 30 % и с маски.

Кафенета, ресторанти, барове и казина:

При влизане в червената зона ще се допуска обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи от до 6 човека от едно домакинство на маса. Заведенията ще работят с ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. А при влизане в тъмночервената зона, всичко е затворено, разрешена ще е само доставка по домовете. Баровете и игралните зали се затварят още при влизане в червена зона или при заболяемост между 200 и 500 на 100 000 души. И макар в документа да не е записано и тук има вратичка – дори при тъмночервен код, ако всички в даден ресторант са ваксинирани и допускат само клиенти със сертификати, то те ще останат отворени, обеща министър Кацаров.

Паркове и детски площадки: 

При влизането в зелена и жълта зона ще работят, но при спазването на предпазните мерки. При влизането в червена и тъмночервена зона обаче ще бъдат отворени при специален режим на посещение. 

Места за настаняване: 

При влизане в тъмночервената зона, местата за настаняване ще са отворени при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип „рум сървис“. А при влизане в червената зона, местата за настаняване ще са отворени, но при определени условия. Ще се извършват услуги само за гости, като обектите, разположени на територията на местата за настаняване ще предоставят услуги при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект. 

Хора с повишен здравен риск 

При зелена зона се препоръчва на възрастните хора над 65 годишна възраст и на хората с повишен риск за здравето да ограничат контактите си извън дома, освен ако не са със завършена имунизация. При влизане в някоя от останалите цветови зони ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни. 

Посещения/свиждания в социални институции и лечебни заведения за болнична помощ: 

При влизане в червена и тъмночервена зона посещенията ще са преустановени. Ще се допускат изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.). 

Разработени са още планове за работа на спешна помощ, на извънболничната помощ и на болниците, както и за осигуряване на лекарства. По думите на Стойчо Кацаров 126 млн. лв. ще бъдат осигурени от ОП „Региони в растеж“, с които 132 лечебни заведения ще посрещнат евентуалната нова вълна на вируса. Болниците ще могат да се преструктурират, да изградят определена инфраструктура или да подобрят съществуващата, да осигурят различна апаратура. В момента болниците подават заявките си, а до края на септември средствата ще започнат да се използват.

Няколко милиона лева ще са необходими за доставката на тестове, други средства ще трябва да се осигурят от бюджета на НЗОК за работещите на „първа линия“, за клиничните пътеки, по които се лекува инфекцията, за плащането на дейността в извънболничната помощ. „Друг източник на средства е държавният бюджет, като при достигане на голям пик ще са необходими около 500-600 млн. лева“, обясни здравният министър.

„Предвидено е поетапно разкриване на отделения за лечение на COVID-19 в зависимост от нивото на заболеваемост и ясно е разписано кои болници в съответните области ще поемат болните“, уточни заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов. Това отново ще са държавните и общинските. Според Томов 20 % от леглата във всички лечебни заведения ще са за пациенти с коронавирус, когато страната влезе в червената или тъмночервената зона.

СПОДЕЛИ