Проф. Балтов към НЦОЗА: Следващата вълна ще я лекувате вие!

Директорът на „Пирогов“ изригна срещу доклада, поръчан от служебния министър Стойчо Кацаров

3420
Проф. Асен Балтов

„НЦОЗА, вие сте уникални! Следващата вълна ще я лекувате вие!“, изригна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в профила си във Фейсбук. Повод за раздразнението му стана представеният днес анализ на Националния център за обществено здраве и анализи за медицинското обслужване на населението през периода на COVID пандемията от март миналата година до края на май 2021 г. Припомняме, докладът беше поръчан от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, така че няма как да се очаква това да е най-обективният документ на света. Още повече, че данните са само от РЗИ, а и НЦОЗА от години е структура, чието съществуване трудно може да се обоснове, освен през подобни доклади. По този повод бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пък коментира: „Мишките изпълзяха от дупките си!“

Всъщност анализът ни казва неща, които вече знаем – че сме трети по смъртност в ЕС, че медицинската помощ е неравномерна в различните части на страната, че здравната система е нереформирана, макар цяла поредица от министри да се упражняваха в тази посока, включително и сегашният служебен такъв. В доклада дори се признава, че НОЩ е свършил много работа и че Спешна помощ се е справила с натиска на фона на ресурсите, с които разполага. Има и странни заключения като това, че зелените коридори имали слаб ефект върху ваксинацията, а джипитата – огромна роля, както и че не бил затруднен достъпът до първичната извънболнична помощ.

Въпреки това проф. Балтов с право се ядосва на колегите си експерти, тъй като именно „Пирогов“ пое най-сериозния удар на заразата, прие и излекува най-много пациенти, за часове се преструктурираше според нуждите на хората в София, а и в страната – нещо, което много частни, общински и държавни болници не направиха, въпреки министерските заповеди. Освен това, докато на практика беше COVID болница, „Пирогов“ продължи да обслужва половината от спешните случаи в столицата. За благодарност от НЗОК пратиха проверка, която още не е приключила, което не попречи на зам.-здравния министър д-р Димитър Петров да обяви, че са „хванати“ 900 фалшиви хоспитализации.

Припомняме, в последните дни това е второ изригване на проф. Балтов в социалните мрежи. Преди три дни той попита публично здравното ведомство къде са парите за медиците на първа линия, тъй като се оказа, че не бяха преведени с майските заплати. Ден по-късно финансовият министър Асен Василев намери средства, а днес Стойчо Кацаров отказа да каже дали и как ще се изплащат бонусите от 1000 лева, тъй като той не отговарял за това и препрати журналистите да питат БЛС и НЗОК.

СПОДЕЛИ