С 10 млн. лева ВМА си направи 20 супер модерни операционни

Болницата е с безукорен авторитет, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът ген. Мутафчийски пък обяви, че от догодина и робот ще помага на хирурзите

1925
операционни

20 модулни операционни зали на световно ниво вече са на разположение на медиците и пациентите във ВМА след цялостното обновление на Операционния център. То струва малко над 10 млн. лева, като парите са собствени средства на болницата. Залите са оборудвани с най-съвременната медицинска техника, съгласно стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности. На тържественото освещаване присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Реновирането на Операционния център беше абсолютно необходимо с оглед на това, че ВМА е стратегическа болница – не само от военна гледна точка, но и за обслужването на цивилното население. В момента разполагаме с 20 операционни модулни зали, които са направени по най-съвременна технология. Това е най-добрият операционен блок в България“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той поясни, че през последните 3 години на реновиране е имало много вълнения и много трудности, но същевременно с това е запазен непрекъснат плановият оперативен режим.

„Едно нещо ме развълнува много – когато един от най-уважаваните колеги, бивш заместник-началник на болницата – проф. Евгени Белоконски, ми каза: „Не вярвах, че ще доживея до това време – да се осъществи една такава моя мечта.“ Аз му отговорих, че това беше обща мечта. Заложили сме и нещо за бъдещето – имаме изградена зала за роботизирана хирургия и ако се развиват благоприятно нещата, догодина може да се сдобием и с робот“, коментира още проф. Мутафчийски.

операционни
Снимки: ВМА

„ВМА е лечебно заведение от национално значение и е с безукорен авторитет. И аз съм изключително горд, че днес тук се открива нещо, което е на световно ниво. Благодаря на всички за усилията това да се случи“, заяви от своя страна министърът на отбраната Георги Панайотов. Той подчерта, че ВМА е отворена не само за Въоръжените сили и служителите от системата на Министерството на отбраната, но и за всички български граждани, които ще имат достъп до висококачество обслужване и до високоспециализирани хирургични дейности.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия – панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време. Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа. Подменени изцяло са климатизацията, ВиК и електроинсталацията.

СПОДЕЛИ