ЕК ще ни прави ваксинационна кампания

Ще получим и конкретна методология за оценка колко души от нашето население са се срещали с вируса, съобщи министър Кацаров след срещата си с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду

306
ваксинационна кампания
Еврокомисарят Стела Кириакиду посети столичната болница "Св. Анна", където освен имунизационните кабинети, посети и най-добре работещия у нас център за лечение на инсулти

Еврокомисарят Стела Кириакиду пое конкретни ангажименти да ни помогне по-добре да организираме ваксинационна кампания и да постигнем по-добри резултати в имунизацията срещу COVID, да ползваме опита и на други държави. Имаме поети конкретни ангажименти, които ще започнем още следващата седмица. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на съвместен брифинг с еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду в столичната УМБАЛ „Св. Анна“. Той призна, че към момента имунизационният обхват в страната е много нисък.

 

„Ще получим дизайна на кампании, с които да убедим нашите хората да се ваксинират по-масово, отколкото досега. Ще получим и конкретна методология за оценка колко души от нашето население са се срещали с вируса“, каза още д-р Кацаров. По отношение на изчисляване на колективния имунитет ще бъде използван опитът на други страни, допълни той.

 

„България е една от първите държави, които посещавам. Заразените в ЕС намаляват, а с увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не можем да бъдем доволни. Много внимателно следим ситуацията с различните варианти на COVID и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени“, каза комисар Кириакиду. Тя отбеляза, че ваксинирането спасява човешки живот, намалява хоспитализацията и ни позволява да се върнем към нова нормалност и да пътуваме. „Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас и да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията“, добави Кириакиду. По думите й около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза ваксина.

 

Кацаров обясни още, че ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца у нас ще бъдат обхванати 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу COVID-19. Това по думите му била реалистична цел. Припомняме, в края на мандата на предишното правителство беше постигнат темп от над 35 000 инжекции на ден, а математици изчислиха, че най-късно до август ще постигнем заветните 70 % имунизирани, ако още малко се вдигне броят на ваксинациите. Вместо това те паднаха двойно. И на този фон от МЗ продължават да неглижират имунизацията на децата.

 

Здравният министър допълни, че в момента ведомството започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла: „Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората“, категоричен бе Кацаров, който преди да стане министър беше част от антиваксърското говорене. И е един от виновниците, че само 15 % от българите вярват в безопасността на ваксините, както твърди изследване на Евробарометър.

СПОДЕЛИ