Спират допълнителните 1000 лева за първа линия

Предстои лекарите да получат последните си бонуси за месец май

8502
първа линия

Допълнителните 1000 лева, които предишното правителство на Бойко Борисов отпускаше на медиците на първа линия за борба с пандемията, повече няма да се изплащат. През този месец предстои лекарите и сестрите да получат за последен път бонусите си, които са за работата им през май, макар че трябваше да имат право на тях 3 месеца след края на извънредната обстановка.

Засега официално съобщение за спирането на добавката няма, но Скенер.нюз научи, че Министерството на финансите е отказало да преведе необходимите пари по сметката на МЗ, откъдето чрез трансфер те трябва да стигнат до НЗОК. Досега подкрепата за медиците на първа линия е струвала между 40 млн. и 80 млн. лева месечно.

„Предишното правителство отказа да внесе актуализация на държавния бюджет и ние сме в ситуация, в която обещаните от тях пари по 1000 лв. за първа линия всъщност са разчетени някъде до средата на месец май. Направихме всичко възможно да изплатим на колегите за май месец това, което са получавали, но въпросът за юни, юли и август стои абсолютно открит, защото дори Министерството на финансите да има допълнителни приходи, то няма право да ги харчи, ако няма изменение в Закона за бюджета, а той може да се измени само ако има НС“, призна пред в. „Капитал“ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

По думите на предшественика му проф. Костадин Ангелов пред Скенер.нюз обаче те са оставали в бюджета буфер от около 600 млн. лева, които са от 5-процентни резерви от всички министерства и които в края на мандата му са възлизали на 490 млн. лева, като би трябвало да стигнат поне до края на октомври за всички разходи за борба с COVID-19. Той напомни на Кацаров, че е време да започне да се държи като управляващ и да решава проблемите, вместо да търси реванш и да се оправдава.

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, потвърди и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Признанието на министър Кацаров, че пари няма, означава, че или само той не знае за този буфер, или парите са били изразходвани по други пера. Съществува и трета възможност – решението за спиране на допълнителните 1000 лева за първа линия да е негово, тъй като още в качеството му на председател на Центъра за защита правата в здравеопазването твърдеше, че централизирането на помощите и раздаването на пари на калпак е една от причините за лошите резултати.

Междувременно, от здравното ведомство съобщиха, че вече са определени 131 държавни и общински болници, които ще си разделят 129 млн. лева безвъзмездно европейско финансиране по програмата „Мерки за справяне с пандемията“. Средствата са за ремонт и оборудване на инфекциозни клиники и отделения, за специализираните звена по белодробни болести, както и за някои малки лечебни заведения, за да могат да поемат спешни случаи при нова вълна на COVID.

СПОДЕЛИ