МЗ подхвана и „Пирогов“, има още директори в списъка за „изчегъртване“

Има сигнали за фалшиви хоспитализации в спешния институт, няма метла, а проблемни болници, заяви зам.-здравният министър Димитър Петров

915
Проф. Асен Балтов

Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения в „Пирогов“ по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации. В лечебното заведение тече проверка. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова телевизия. Той уточни, че става дума за около 900 човека, повечето от които били лекувани от коронавирус, а след няколко месеца повторно приети, но с диагнози цироза или бъбречна недостатъчност. Вече имало показания от няколко пациенти, които отричат да са приемани в „Пирогов“.

По думите му подобни сигнали има и за други болници. „НЗОК извършва проверки и министерството ще реагира съобразно резултатите от тях“, обясни Петров и допълни, че директори, които са съдействали за източването на касата с фалшиви хоспитализации и не са упражнявали контрол, вероятно ще бъдат отстранени. Санкцията от здравния фонд пък би могла да е прекратяване на договора на болницата по съответната пътека, по която са отчитани фиктивни пациенти.

„Има и други основания за смяна на ръководствата – лошо управление на лечебното заведение. В София има няколко големи болници, за които има такива данни, но нека излязат резултатите от проверката. Една от тях е Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, която е с изключително лоши данни. Има информация и за няколко областни болници“, каза зам.-здравният министър, давайки жокер кои са следващите в списъка за „изчегъртване“, след УМБАЛ „Александровска“, МБАЛ „Лозенец“ и проф. Тодор Кантарджиев. Той обаче отрече това да е „метла“ или чистка, просто болниците били проблемни. Както Скенер.нюз вече писа, засега новите назначения в „Александровска“ и „Лозенец“ са спрени от Агенцията по вписванията, въпреки напъните на здравния министър д-р Стойчо Кацаров да уволнява и извън сектора, за който отговаря.

От „Пирогов“ реагираха светкавично и съобщиха, че са едно от най-проверяваните лечебни заведения. „В момента текат едновременно 6 проверки“, уточниха от спешния институт. Припомняме, „Пирогов“ прие и лекува най-много пациенти с COVID през последната година и половина, като междувременно не спря да поема и половината от спешността в столицата. Освен това, в момента болниците получават 85 % от дейността си дори и да не отчетат никаква дейност заради методиката за финансиране по време на пандемия, а ако са и работили реално като повечето големи държавни лечебни заведения – 100 % от месечния си лимит. Това прави абсолютно безсмислено институт като „Пирогов“ да си „измисля“ пациенти, още повече, че 900 фантомни хоспитализации биха извадили очите и най-слепите проверяващи.

 

СПОДЕЛИ