Проф. Богов остава шеф на „Александровска“

Агенцията по вписванията отказа да впише в Търговския регистър назначенията на служебния здравен министър

Богов
Проф. Борис Богов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска"

Проф. Борис Богов остава начело на УМБАЛ „Александровска“, постовете си запазват и останалите членове на борда на директорите – проф. Димитър Буланов и доц. Александър Оскар. Това става ясно след отказа на Агенцията по вписванията да впише в Търговския регистър назначените от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров нов шеф д-р Атанас Атанасов и членове на борда проф. Румен Стоилов и адв. Гергана Андреева-Сотирова. Скенер.нюз разполага с копие на решението.

Припомняме, Кацаров реши да се разправи с ръководството на „Александровска“ и без доклад от проверките, но с манипулативно представени резултати, предприе рокадата, която бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов определи като „наказателна акция“.

Мотивите за отказа са категорични: Д-р Кацаров не е спазил закона за публичните предприятия, който допуска изключение за назначаване на органи на управление без провеждане на конкурс само за общинско публично предприятие и то за срок не по-дълъг от 6 месеца. Александровска болница обаче е държавно публично предприятие, което би трябвало да е добре известно на „юриста“ Стойчо Кацаров, който обаче за пореден път показа, че не познава чак толкова добре нормативната база в сектор „Здравепозване“, макар да беше представен от началника си Румен Радев като велик администратор. Толкова велик, че опитвайки се да обърне сектора с краката нагоре е на път да създаде нормативен хаос.

Друг аргумент за отказ за вписване е, че заявлението е подадено от неоправомощено лице. Така начело на УМБАЛ „Александорвска“ със същите правомощия, както и досега, остават проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов, но вероятно без доц. Александър Оскар, който макар да не е отписан от Търговския регистър като член на борда, подаде молба за напускане, на която министър Кацаров вече написа „ДА“.

Сега пред Кацаров има две възможности – да назначи конкурс, до провеждането на който обаче той отдавна няма да е министър или да обжалва решението за отказ в 7-дневен срок пред СГС.

Припомняме, в малко по-различен казус е болница „Лозенец“, тъй като там вписването в Търговския регистър на новото ръководство е спряно, но няма окончателно решение. Което обаче също е проблем както за работещите в болницата, така и за нейните пациенти.

СПОДЕЛИ