Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев обедини ГЕРБ и БСП

Заслугата е на служебния, ама много служебен здравен министър

Кантарджиев

Навярно никога няма да разберем дали служебният здравен министър Стойчо Кацаров не е разбрал твърде буквално поръчката „отгоре“ за прочистване на кадрите в различните ресори, в неговия случай – в здравеопазването. То не е и толкова интересно дали диагнозата е престараване или обикновена глупост.

Но фактът е любопитен – недоволството от пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев обедини Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Проф. Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист, хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят, заяви председателят на БСП. „Миналия февруари и март той изнесе всичко заедно с останалите. Няма такава наглост и такова нахалство. Няма такъв реваншизъм. Разбирам да е към мен, разбирам да е дори към Мутафчийски. Но към Кантарджиев не разбирам!“, каза пък лидерът на ГЕРБ, макар и да попрекали в популисткия си стил, обещавайки на колоритния професор – и член на БСП според Нинова – позиция в партията му. Но няма да е Борисов, ако не забие вдигнатата му на мрежата топка…

В огромната вълна на озадачените и недоволните от пенсионирането на Кантарджиев искрено или не се вписаха още ВМРО, НФСБ, БЛС. Сто процента искрено в защита на ръководителя си излязоха служителите от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Освен ако и те не са „натиснати“, като над 600-те си колеги от „Александровска“… Обществената подкрепа срещу акт на Кацаров не е прецедент – същото се случи и в навечерието на уволненията именно в „Александровска“.

Да, не успя „пучът“ на здравния министър срещу доц. Ангел Кунчев, но и тук според запознати напористият Кацаров се е стреснал именно от общественото недоволство, ако и да е неприкрит привърженик на мухлясалото клише „няма незаменими хора“.  Привърженик е и на двойните стандарти, доколкото много служебният мотив на много служебния здравен министър е навършената пенсионна възраст на Тодор Кантарджиев. Който е доста по-млад от новоназначената съветничка в екипа на министъра, да е жива и здрава проф. Мира Кожухарова.

Може и да има резон в това една нова власт да се прочиства кадрово. Но и това трябва да се прави с мисъл и усет, а не с теслата, само защото повелята е такава.  Още повече, че това не са просто кадри, които не са незаменими, а лекари – нещо, което д-р Кацаров никога не е бил. А и проф. Кантарджиев не е „калинка“, но може да се окаже „мина“! 

 

СПОДЕЛИ