Д-р Кацаров продължава с метлата – пенсионира проф. Кантарджиев

Здравният министър не дочака резултатите от анализа на дейността на НЦЗПБ, който сам поиска

Кацаров
Проф. Тодор Кантарджиев

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров продължава с чистката в системата. Този път на мушката му попадна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който ще бъде пенсиониран, научи Скенер.нюз. Заповедта вече е готова, предстои да бъде връчена.

Формално проф. Кантарджиев има навършени години, за да бъде пенсиониран – той е на 65 г., но близо половината лекари в страната са в пенсионна възраст. Още повече, че д-р Кацаров си назначи 71-годишната пенсионирана епидемиоложка Мира Кожухарова за съветник, което подсказва, че не годините на проф. Кантарджиев са проблем. „Цял живот съм се готвел за епидемия като сегашната“, обича да казва колоритният професор.

Тодор Кантарджиев ръководи НЦЗПБ повече от 10 г., като целият му професионален път е минал в Центъра. През последната година и половина беше член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, като в началото на пандемията от COVID-19 страната ни беше сред първенците по справяне с кризата и сред държавите с най-ниска заболяемост и смъртност. Разбира се, когато решенията спряха да се взимат само от медицинските специалисти, не без намесата и на други „видни“ инфекционисти, вирусолози и експерти, сред които и сегашният здравен министър, резултатите започнаха да се влошават. Политически не беше възможно да се удържи на мнението на НОЩ за по-дълъг и строг локдаун, което обаче беше платено със завишена смъртност.

Припомняме, д-р Кацаров поиска анализ на резултатите от мерките, дейността на здравните власти, болниците и на Националния център по заразни и паразитни болести по време на пандемията. И макар НЦОЗА все още да не е предоставила доклад, което трябва да стане до края на месеца, служебният министър очевидно няма да намерение да изчака анализа, който сам поиска.

Кацаров
Служителите на НЦЗПБ на протест пред МЗ в защита на пенсионирания си шеф проф. Тодор Кантарджиев

По-късно през деня, когато новината се разчу, служители на Националния център за заразни и паразитни болести излязоха на протест в защита на изненадващо пенсионирания си шеф. Те се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане той да бъде възстановен на поста си. Представители на протестиращите бяха поканени на среща при д-р Стойчо Кацаров. Служебният министър обаче е бил непреклонен, като се е мотивирал, че спазва закона, разказаха колегите на проф. Кантарджиев, които не мислят да спират с протестите. Засега постът му, по негово предложение, ще заеме сегашната заместничка на НЦЗБП проф. Ива Христова.

СПОДЕЛИ