„Селски“ директор, уволнен от Ананиев, става шеф на „Александровска“

Ревматолог от столичната „Св. Иван Рилски“ и видинска адвокатка влизат в борда, реши Стойчо Кацаров

2700
прегледи

И УМБАЛ „Александровска“ от днес е с ново ръководство, макар от здравното ведомство все още да не са обявили официално смяната. Заповедта на служебният министър д-р Стойчо Кацаров е факт и гласи, че се сменя Съвета на директорите, научи Скенер. нюз.

За шеф е определен бившият управител на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов, уволнен от Кирил Ананиев през 2018 г. заради натрупани дългове и несправяне със задълженията на мениджър. Любопитен факт е, че д-р Атанасов не отрича натрупването на дългове на шуменската лечебница в неговия мандат, но сега ще трябва да „оздравява“ мегаструктура като „Александровска“. Когато е отстранен от поста е бил на мнение, че работещите лечебни заведения няма как да не трупат дългове заради неостойностените клинични пътеки и изобщо заради начина на финансиране на системата. Който в момента е същият, а дали възгледите, пък и възможностите на д-р Атанасов са направили чутовен скок за три години, предстои да разберем.

Другите двама нови членове на Съвета на директорите са ревматологът от столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Румен Стоилов, който в периода 2006 – 2008 г. е бил шеф на същата болница, и видинската адвокатка Гергана Андреева – Сотирова. Макар и от видинската колегия, тя е дългогодишен служител на столичната здравна каса, била е главен секретар на НЗОК, a по-късно и директор на РЗОК-София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.

По-рано днес зам.-здравният министър д-р Димитър Петров обяви пред БНТ, че предстои такава смяна в „Александровска“. Причините, по думите му, са две – нарушения в правилника за работа на ръководния орган на болницата, какъвто сигнал подаде доц. Александър Оскар и после сам подаде оставка, и лошото финансово състояние. И двата аргумента обаче бяха оборени от отстраненото ръководство, а очевидната цел на Кацаров и компания е удар по бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов, който управляваше УМБАЛ „Александровска“ от 2013 г. до 2020 г. Служебният здравен министър не се съобрази и с безпрецедентната подкрепа, която получи най-старата болница у нас от цялото съсловие и синдикатите.

По-късно от МЗ потвърдиха официално информацията на Скенер.нюз, като уточниха, че новият ръководен състав ще управлява „Александровска“ до провеждането на конкурс, който обаче не е ясно кога ще се състои.

СПОДЕЛИ