Оскар за епизодична роля

„Александровска“ получи безпрецедентна за родното здравеопазване подкрепа, потвърждаваща водещата роля на най-старата болница у нас

Оскар

23-ма недоволни от управлението на „Александровска“, воглаве с доц. Александър Оскар, представиха пред обществото апокалиптична картина на лошо и непрозрачно управление на най-старата болница в България. Над 600 техни колеги се подписаха в призив да не се разединява персонала заради груб и недостоен опит за дестабилизиране. Тук и сега изобщо няма да преговаряме числата от балансите, активите и пасивите, разказани от председателя на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска“ проф. Димитър Буланов за Скенер.нюз. Тук и сега изобщо няма и да разсъждаваме има ли разлика между 600 и 23-ма – еднакво интелигентни и мислещи кадри на „Александровска“. Тук някъде обаче, идва първата номинация за „Оскар“ за абсурдност – че 610 медици са „притиснати“ да се подпишат в защита на ръководството.

Очевидно мениджмънтът на „Александровска“ същевременно „притисна“ и Българския лекарски съюз, Столичната колегия на БЛС, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Асоциацията на университетските болници – все организации, окачествили обвиненията срещу ръководството на лечебното заведение като прибързани и неоснователни. Такава масирана защита и съпротива на желание за директорски уволнения наистина е без прецедент. Никой и никога досега не е получавал такава подкрепа в историята на родното здравеопазване. А това видимо стъписа предводителя на бунта доц. Оскар, избрал неособено оригиналния ход да си подаде оставката от Съвета на директорите на лечебното заведение. Публично обявени мотиви – „недопустим натиск върху лекари и медицински персонал“, но това вече го споменахме, а и ще го разказваме и занапред като пример за слаба режисура и обидно за публиката актьорско превъплъщение. Ето тук е мястото да припомним две древни мъдрости: „Не хвърляй камък в кладенец, от който пиеш вода“ или „Полуистината е пълна лъжа“.

И докато сме на плоскостта на мъдростта на предците – служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пък сигурно усеща, че има разлика между „това да знаеш какво говориш“ и „да говориш това, което знаеш“. В интерес на обективността той навреме осъзна, че не е добре да издаваш присъди, преди да си обявил официалните резултати от проверките, назначени в „Александровска“, още повече когато си в епизодична или… служебна роля.

СПОДЕЛИ