52-годишен мъж живее втори живот, след среднощна трансплантация във ВМА

За бързото осъществяване на операцията се включват и военните от Авиобаза "Враждебна", които вдигат Спартана, за да доставят черния дроб в София

2594
трансплантация

52-годишен мъж получи шанс за втори живот, след среднощна 5-часова трансплантация на черен дроб във ВМА. Операцията извърши екипът на проф. Никола Владов, а донорът е 70-годишен мъж, получил мозъчен кръвоизлив и изпаднал в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново.

„Трансплантираният пациент беше в крайна фаза на чернодробно заболяване, в момента е стабилизиран, а новият му дроб вече работи, благодарение и на краткото време, за което органът е експлантиран и докаран във ВМА“, разказа за Скенер.нюз началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и чернодробна хирургия проф. Никола Владов. А бързата реакция и добрата организация са благодарение на координаторът по донорство д-р Сибила Маринова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, военните от Авиобаза „Враждебна“, които вдигат Спартана и ръководителят на експлантационния екип доц. Ивелин Такоров.

трансплантация
Експлантационният екип на ВМА, начело с доц. Ивелин Такоров (вторият от ляво надясно) по време на полета на военният самолет „Спартан“

„Въпреки че това ни е първа трансплантация от година и половина, отново се справихме перфектно“, похвали колегите си проф. Владов. Операцията е започнала късно снощи и е приключила около 3.00 часа тази сутрин.

За съжаление останалите органи на донора не са били годни са присаждане – бъбреците са били с поликистоза, а сърцето на 70-годишния починал мъж – увредено. Това е пета донорска ситуация от началото на тази година, като благодарение на жеста на близките на починалите са били спасени 13 българи. Чакащите за нов орган обаче са над 1100.

 

СПОДЕЛИ