Кой излъга за броя на ваксинираните възрастни – Кацаров или Ангелов?

Официалните данни показват, че хората под и над 60 години, имунизирани с една или две дози срещу COVID-19, са почти поравно, както заяви бившият здравен министър

1283
Ангелов

Възрастните българи над 60 години са били пренебрегнати в процеса на ваксиниране срещу COVID-19 и едва 20 на сто от поставените инжекции са на хора в тази възрастовата група. Това заяви преди два дни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на първия си брифинг. Това беше и аргументът му за ограничаването на зелените коридори и даването на приоритет на възрастните хора, за които трябваше да са свободни дните от понеделник до четвъртък на всяка седмица през следващите два месеца, за да могат да се имунизират спокойно, както при личните си лекари, така и във ваксинационните пунктове. Заповедта на д-р Кацаров така или иначе просъществува по-малко от 24 часа и от днес отново всички българи могат да се възползват от зелените коридори по всяко време. Това обаче, както Скенер.нюз съобщи, ще коства поста на главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който отказва да подпише спирането на масовата ваксинация.

Часове след изявлението на д-р Кацаров, бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов опроверга наследника си и обяви, че близо 50 % от получилите една или две дози у нас са хора над 60-годишна възраст.

А ето и какво показват официалните данни: Към 18 май с първа доза са ваксинирани 714 485 души, като от тях до 50 години са 368 567 души, а над 60 години са 345 918 българи. Втора игла са получили 435 082-ма наши сънародници, като под 60-годишна възраст са 226 248 от тях, а над 60 г. – 208 834. Така, всеки в предучилищна възраст би могъл да сметне кой от двамата министри – настоящият д-р Кацаров или предшественикът му проф. Ангелов е информирал коректно медиите и обществеността.

възрастни

Разбира се, от МЗ се опитаха да замажат гафа с прессъобщение, което гласеше, че 17,5 % от хората над 60 години у нас са ваксинирани с една доза, а с две – 10,5 %. До тази удобна цифра от ведомството са стигнали на база данните на НСИ за броя на българските граждани над 60 години, които към 31.12. 2020-а са 1 972 144 души. Само че д-р Стойчо Кацаров не каза 20 % от населението, а от ваксинираното население. Освен това служебният здравен министър не би могъл да знае колко от тези близо 2 млн. души биха искали да се имунизират, а и почти 150 000 от тях са преболедували вече COVID, като това са само официално регистрираните.

СПОДЕЛИ