Метла и в МЗ: Уволняват доц. Ангел Кунчев

Главният здравен държавен инспектор си отива, защото отказал да подпише заповедта за спирането на зелените коридори, сменя го проф. Мира Кожухарова

ваксини
Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Метлата по високите етажи на властта продължава, като чистката стигна и до здравното ведомство, където служебният министър Стойчо Кацаров уволнява главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Заповедта за отстраняването на епидемиолога на републиката все още не му е връчена, но вече е готова, научи Скенер.нюз.

Според запознати формалната причина, заради която си отива доц. Кунчев, е категоричният му отказ да подпише друга заповед – тази за ограничаването на зелените коридори и промяната във ваксинационния план, която в крайна сметка просъществува само няколко часа. Истината обаче е, че д-р Кацаров е влязъл в МЗ с неприкрита неприязън към доц. Кунчев и поръчение да го отстрани от поста. Още докато оглавяваше Центъра за защита правата в здравеопазването, настоящият министър не веднъж е критикувал остро противоепидемичните мерки, докладите на доц. Кунчев, дори го е заплашвал с търсене на наказателна отговорност.

Доц. Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор повече от десетилетие, а през последната година буквално изнесе на гърба си битката с коронавируса. Като шеф на всички РЗИ-та в страната той успя да направи впечатляваща организация и на него се падна отговорността за повечето от тежките решения за мерките, ограниченията, тестването, логистиката за ваксините, организацията на избори по време на пандемия. Като бонус, през цялото това време, беше разпъван на кръст от журналистически въпроси и макар на няколко пъти да беше на ръба на силите и нервите си, не си позволи да уволнява водещи от частни медии.

Проблемът с „изчегъртването“ на Кунчев обаче може да се окаже сериозен, предвид че голяма част от структурите на РЗИ в страната работеха, благодарение именно на неговите умения да мотивира хората си на фона на мизерното заплащане.

Кунчев
Проф. Мира Кожухарова

Източници на Скенер.нюз твърдят, че в стола на главния санитарен инспектор ще седне проф. Мира Кожухарова, макар една друга номинация за тази позиция да беше самообявена преди известно време – тази на доц. Атанас Мангъров. Всъщност, пенсионираната епидемиоложка  е от отбора точно на доц. Мангъров. Докато още работеше в Националния център по заразни и паразитни болести (през 2016 г. се пенсионира като зам.-директор) проф. Кожухарова беше сред най-уважаваните специалисти, яростен защитник на спазването на мерки по време на грипните епидемии и апологет на задължителните ваксинации. В последната година обаче тя също критикуваше начина, по който се управлява кризата с коронавируса, а в последното си появяване в медиите от преди дни беше категорична, че мерките и извънредната обстановка трябва да отидат в историята.

В последните години, родената през 1950 г. в Сливен консултантка по епидемиология и инфекциозни болести, се занимава предимно с участия в семинари на различни фармацевтични компании по теми, свързани с ползата от ваксините.

СПОДЕЛИ